HR | IT | EN

Predstavljen projekt SEA-R

Istarska regionalna energetska agencija (IRENA) izabrana je kao partner u projektu SEA-R (Sustainable Energy in Adriatic Regions: Knowledge to Invest) koji se financira putem IPA Jadranska prekogranična suradnja 2007. - 2013., čime joj je odobreno 370.380 eura, rečeno je na 14. rujna 2011. godine konferenciji za novinare u sjedištu Istarske županije, koja kao suradnik u projektu sudjeluje s 15 posto iznosa. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.960.338 eura, a 85 posto dolazi iz pretpristupnih fondova EU-a.

- Opći cilj SEA-R-a je promicanje znanja o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti u Jadranskoj regiji, s naglaskom na investicije. Projekt se sastoji od tri glavna potprojekta vezana uz tri identificirana izvora energije, sunce, more i znanje, rekao je Valter Poropat, direktor IRENA-e.

Dodao je da projekt ima i praktični dio, a riječ je o izgradnji fotonaponskog solarnog sustava koji će proizvoditi energiju jačine pet kilovata što je, objašnjava Poropat, dovoljno za napajanje kućanstva veličine 80 kvadrata. Prijedlog je da se ovaj pilot-projekt gradi za vrtić “Pjerina Vrbanac” u Labinu, gdje je IRENA već postavila solarne kolektore za vodu, ili pak za jaslice, a točna lokacija će se odrediti naknadno, idejnim rješenjem.

U zemlji partneru, Italiji, fokusirat će se na energiju mora, odnosno na proizvodnju bioplina iz morskih algi, što će se ispitati u pilot-postrojenjima koja će se izgraditi u Ferrari.

- Senzibiliziranje javnosti na štednju energije iznimno je važno. Otvorit ćemo demonstrativne i informativne punktove o održivoj energiji u Labinu, gdje je sjedište IRENA-e, i pružat ćemo savjete i praktična znanja, rekao je Poropat. Iako je sama investicija gradnje pasivne kuće i kolektora te postavljanja posebnih prozora i žbuke s izolacijom u startu skupa, direktor IRENA-e napominje da se isplati jer se već prve godine uštedi 60 posto energije.

Rezultati projekta značajni za Istru jest provedba pilot projekta u Istri – instalacija fotonaponskog sustava, Energy Info Demo Point, uspostava regionalne baze podataka o tehničkim i energetskim karakteristikama javnih zgrada, identifikacija tehničkih rješenja za poboljšanje energetske učinkovitosti te upoznavanje javnosti s tematikom obnovljivih izvora energije.

Projekt traje 33 mjeseca, a završava u studenom 2013. Nositelj projekta je Općina Pesaro u suradnji s partnerima Gospodarskom komorom Tirana, Centuria RIT, Provincia di Ferrara, Regionalnim razvojnim centrom Kopar, IRENA, LIR i suradnicima Istarskom županijom, Općinom Cesena i Europena Center for Renewable Energy Güssing Ltd.

15.09.2011.