HR | IT | EN

Predstavljeni projekti Istarske županije: Istra najuspješnija u korištenju EU fondova

  • Povodom obilježavanja Europskog tjedna u Istri u srijedu, 8. svibnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Pula predstavljeni su rezultati Istarske županije i njezinih razvojnih agencija na području korištenja EU fondova.

    Oriano Otočan, pročelnik za međunarodnu suradnji i europske integracije Istarske županije, Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije, Valter Poropat, direktor Istarske regionalne energetske agencije te Gracijano Prekalj, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre, pred predstavnicima Istarske županije, istarskih gradova i općina, pulskog Sveučilišta i novinarima predstavili su provedene EU projekte i one u implementaciji te planove i pripreme za korištenje Strukturnih fondova koji će Hrvatskoj biti dostupni nakon ulaska u Europsku uniju.

    Otočan je izrazio zadovoljstvo brojem realiziranih projekata i onih čija je realizacija u tijeku, a riječ je o ukupno 310 projekata i 109,8 milijuna eura sredstava iz EU fondova povučenih u Istru. U projektima je sudjelovalo 133 subjekata iz javnog, civilnog i gospodarskog sektora Istre, a kao najuspješnije iskorišteni fond Otočan je izdvojio IPARD, u kojemu je ostvareno 37 projekata u privatnom sektoru, pretežno onih koji se tiču agroturizma. Naveo je da su Projekt Poreč, a radi se o sustavu odvodnje i uređajima za pročišćavanje otpadnih voda vrijednom 67 milijuna eura, te projekt gospodarenja otpadom Kaštijun financijski najznačajniji projekti u Istri. Ujedno je nabrojao projekte koji će se tek realizirati, kao što su Centar izvrsnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Rovinju, projekt revitalizacije Završja, izgradnju Tehnološkog parka u Vodnjanu, Centar novih tehnologija na Vidikovcu u Puli, zdravstveni turizam u bolinici "Prim. dr. Martin Horvat" u Rovinju, Podzemni grad Labin i druge, čija se projektna dokumentacija priprema, a financirani će biti iz Strukturnih fondova EU.

    - Smatramo da će u razdoblju do 2020. godine Istra iz EU fondova povući preko 200 milijuna eura, izjavio je Otočan. Naglasio je da je Istra najspremnija od svih županija za EU fondove te da je samo u javnom sektoru za pisanje i implementaciju europskih projekata osposobljeno 50 osoba.

    08.05.2013.