HR | IT | EN

Predstavnice Istarske županije na Konferenciji o prometnom i prijevoznom inženjeringu u Beogradu

  • U Beogradu je 27. i 28. studenoga 2014. godine održana Međunarodna konferencija o prometnom i prijevoznom inženjeringu (International Conference on Traffic and Transport Engineering), organizirana od strane Prometnog fakulteta Sveučilišta u Beogradu, Znanstveno – istraživačkog centra d.o.o. Beograd i Instituta "Kirilo Savić". Konferencija je sufinancirana sredstvima projekta EA SEA-WAY (Europe Adriatic Sea-Way), u okviru Programa IPA Jadranska prekogranična suradnja 2007. – 2013.

    Tema ovogodišnje konferencije bila je usmjerena na prikaz najznačajnijih razvojnih modela u području različitih vidova prometa i prijevoza, te utvrđivanje njihove sukladnosti s načelom održivog razvoja. Osamdesetak znanstvenika, gospodarstvenika te predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti iz petnaest država, sudjelovalo je u radu osamnaest radnih skupina, čiji su zaključci predstavljeni u završnom dijelu konferencije.

    Pored navedenog, predstavnici Prometnog fakulteta Sveučiliša u Beogradu su u svojstvu partnera projekta EA SEA-WAY, organizirali radni sastanak partnera zaduženih za provedbu jednog od šest radnih paketa (WP4), usmjerenog na procjenu jadransko - jonskog lučkog sustava i njegove povezanosti sa zaleđem. Sastanku su pored organizatora prisustvovali predstavnici Istrske županije, Prometnog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu, te Fakulteta pomorskih studija i transporta Sveučilišta u Ljubljani. Partneri su razmotrili već provedene aktivnosti u okviru spomenutog radnog paketa, utvrdili buduće zadatke i rokove njihovog izvršenja. Dogovoren je dovršetak izrade Smjernica održive mobilnosti putnika u Jadransko – jonskoj makroregiji do kraja tekuće godine, koje su preduvjet provedbe petog radnog paketa projekta i pilot aktivnosti projektnih partnera.

    Predstavnice Istarske županije Sanja Labinjan i Anica Dobran Černjul, više savjetnice u Upravnom odjelu za međunarodnu suradnju i europske poslove, te Sanja Beletić Albertini, viša stručna suradnica u Lučkoj upravu Pula, naglasile su važnost pravovremenog dovršetka izrade Smjernica za nastavak projektnih aktivnosti, prvenstveno za izradu Strateškog programa razvoja putničkog prometa Istarske županije, kao i provedbu pilot aktivnosti koje uključuju obnovu dijela prometnice Veli vrh – Riječki gat u Puli, te sanaciju dijela obale u luci "Valdibora" u Rovinju.

    01.12.2014.