HR | IT | EN

Predstavnici Regionalne agencije Šumadije i Pomoravlja posjetili Istarsku županiju

 • Povodom inicijative za uspostavljanje suradnje između Istarske županije i Pomoravskog okruga predstavnici Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja posjetili su danas Istarsku županiju. Direktoricu Jasminku Luković Jagličić i izvršnog direktora Nenada Popovića primili su pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije Oriano Otočan te stručna savjetnica Tamara Kiršić i stručna suradnica Bojana Bojanić iz Istarske razvojne agencije (IDA).

  Zaželjevši dobrodošlicu gostima, pročelnik Otočan se osvrnuo na pretpristupno razdoblje ulaska Hrvatske u EU tijekom kojeg se Istarska županija pokazala najuspješnijom u korištenju EU sredstva. Naime, u pretpristupnom razdoblju realizirano je više od 300 projekata financiranih iz različitih programa, u vrijednosti od 110 milijuna eura. Pročelnik je, tom prilikom, predstavio i sustav agencija u Istarskoj županiji te ukazao na njihovu važnost prilikom korištenja sredstava iz EU fondova.

  „Nismo zadovoljni s funkcioniranjem državnog nivoa što se tiče korištenja EU fondova. Naime, koncept zadržavanja upravljanja na nacionalnoj razini, a premalo na onoj regionalnoj i lokalnoj, uvelike utječe na uspješnost korištenja EU fondova“, naglasio je Otočan.

  Direktorica Luković Jaglič naglasila je kako je u idućih 6 godina pred njima razdoblje pripreme za ulazak u EU tijekom kojeg žele što bolje iskoristiti IPA II pretpristupni program.

  „Male općine, pogotovo one ruralne nemaju svijest koja sredstava su im dostupna kao državi kandidatkinji za ulaz u EU, što je Srbija postala u siječnju 2014. godine“, kazala je Luković Jaglič dodajući kako žele učiti na primjerima dobre prakse Istarske županije, posebice na području razvitka ruralnih područja.

  Na kraju sastanka, dogovorena je posjeta predstavnika Pomoravskog okruga Istarskoj županija na jesen, s ciljem upoznavanja logistike u pripremi i provedbi projekata Istarske županije kako bi se što bolje iskoristili mogućnosti EU programa IPA II.

  30.05.2014.