HR | IT | EN

Predstavnici Europske komisije u Umagu i Feštinama

  • Predstavnik Europske komisije Dirk Lange, šef odjela u Općoj upravi za proširenje Europske komisije, Dimitrios Kalogjeras šef odjela za Financije i ugovore Delegacije Europske komisije u RH i predstavnici hrvatskih nacionalnih institucija, Ivana Maletić državna tajnica Ministarstva financija, Hrvoje Dolenc državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske Unije i Marija Tufekčić Ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU posjetili su 15. lipnja 2010.god. Istarsku županiju i institucije čiji su projekti financirani iz pretpristupnih fondova Europske unije.

    U sklopu posjete u Umagu imali su priliku razgledati projekt koji je predviđao ulaganje u infrastrukturu odnosno Ribarski gat, izgrađen u sklopu programa Phare 2005 te „težak“ 1,5 milijuna eura uz financiranje od 75 posto od strane EU-a i 25 posto od strane Republike Hrvatske. Projekt je predstavio direktor Lučke uprave Umag-Novigrad te pojasnio opremljenost i organizaciju korištenja ribarskog gata dok je zamjenik gradonačelnika Umaga Mauro Jurman predstavio razvojne projekte grada.

    Oriano Otočan, v.d. pročelnika Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU integracije upoznao je prisutne s mnogobrojnim projektima koje je Istarska županija realizirala kroz razne EU pretpristupne fondove te naglasio da je u zadnjih 10 godina u Istra dobila više od 20 milijuna eura.

    Nakon Umaga delegacija se uputila u Feštinama gdje su stručni suradnici iz Istarske županije predstavili projekt UNDERGROUND ISTRIA koji je financiran u sklopu Programa prekogranične suradnje Slovenija-Mađarska-Hrvatska PHARE 2006 te posjetili špilju Feštinsko kraljevstvo. Projekt, vrijedan 136 tisuća eura, iskoristio je sredstva za izradu katastra kraških špilja, za čišćenje količine nepristupačnih špilja te nabavu potrebne speleološke opreme.

    16.07.2010.