HR | IT | EN

Predstavnici varšavskog sveučilišta posjetili Istarsku županiju

  • Povodom dvodnevnog studijskog posjeta pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile, predstavnici Ekonomskog fakulteta pri Warsaw University of Life Sciences su u četvrtak, 13. prosinca, posjetili sjedište Istarske županije, gdje su ih primili Oriano Otočan, pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije te Ivana Dragišić, viša stručna suradnica za međunarodne projekte.

    Dekanu Jarosławu Gołębiewskom i prodekanici za međunarodne odnose Nini Drejerskoj s varšavskog sveučilišta Otočan je prezentirao istarski turizam i gospodarstvo, suradnju Istarske županije na bilateralnom i multilateralnom planu, članstvo u brojnim međunarodnim organizacijama te iskustva u korištenju europskih i drugih međunarodnih fondova. Također je predstavio uspješne projekte koji se provode u Istri i planove koje Istarska županija ima u korištenju Strukturnih fondova nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, sljedeće godine. Istaknuo je i potrebu za decentralizacijom, posebice u kontekstu korištenja Strukturnih fondova.

    Nina Djerejska prepoznala je brojne sličnosti poljskih regija i Istre u korištenju europskih pretpristupnih fondova, isti put koji su i oni prošli nakon ulaska u EU te je predstavila uspješnu suradnju koju u Poljskoj ostvaruju regije i sveučilišta u implementaciji europskih projekata. Dragišić je navela izazove s kojima se Istarska županija suočava povodom ulaska u Europsku uniju i korištenja Strukturnih fondova te intenzivne pripreme na kojima Županija radi u vidu pripreme opsežne projektne dokumentacije.

    Razgovarali su i o mogućoj budućoj suradnji varšavskog sveučilišta i Istarske županije, odnosno pulskog sveučilišta, posebice na području razvoja ljudskih potencijala u pogledu kreiranja i provedbe EU projekata i poznavanja specifičnih tematika vezanih za procedure korištenja dostupnih fondova. Suradnja će se moći ostvariti putem Centra za međunarodnu suradnju, čije otvaranje Istarska županija priprema uskoro, a u sklopu kojeg će se uspostaviti postdiplomski studij namijenjen usavršavanju budućih stručnjaka za EU projekte.

    13.12.2012.