HR | IT | EN

Pročelnik Oriano Otočan i projekt AZRRI-ja Key-Q dobitnici nagrade European Projects Awards

  • U prostorima Europskog parlamenta u Bruxellesu u ponedjeljak, 7. listopada, održana je ceremonija dodjele nagrada „European Projects Awards“ u organizaciji European Projects Association-a (EPA), povodom manifestacije Open Days 2013 – 11. Europski tjedan regija i gradova. Nagrađeni su akteri koji su značajno doprinijeli regionalnom i lokalnom razvitku te najbolji projekti financirani iz IPA programa, među kojima su dobitnici Oriano Otočan, pročelnik za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije, ujedno predsjednik Asocijacije agencija lokalne demokracije (ALDA), te projekt Key-Q Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI).

    Među utjecajnim akterima koji su u razdoblju od 2007. do 2013. godine svojim radom utjecali i imali značajnu ulogu u lokalnom i regionalnom razvoju nagradu je primio pročelnik Otočan. Naglasio je da je Istarska županija najrazvijenija hrvatska regija koja broji preko 320 projekta financiranih iz europskih i drugih međunarodnih fondova, koji su uvelike doprinijeli njezinom razvoju. Nagrade su za svoj doprinos, među ostalima, primili i potpredsjednica Odbora regija EU Mercedes Bresso te predsjednik regije Marche Gian Mario Spacca.

    U kategoriji projekata financiranih iz IPA programa treće mjesto osvojio je projekt AZRRI-ja Key-Q – „Ključ za kvalitetu u razvoju i valorizacija poljoprivredno-prehrambenih resursa na jadranskom prostoru“. Nagradu je preuzela Jasenka Kapuralin iz AZRRI-ja, koja je zatim prisutnima predstavila rezultate dostignute projektom. Cilj projekta Key-Q, u sklopu kojeg je izgrađena i opremljena edukacijska kuhinja na Gortanovom Brijegu u Pazinu, održivi je razvoj jadranskog prostora kroz valorizaciju tipičnih proizvoda i poljoprivredno-prehrambenih resursa.

    Ceremonija je održana u sklopu konferencije“Perspektive teritorijalne suradnje 2014.-2020. – Očekivanja nakon pristupanja Hrvatske u EU“ na kojoj su sudjelovali istarski župan Valter Flego, potpredsjednica Odbora regija EU Mercedes Bresso, predsjednik poljske regije Lodzkie Witold Stepien, predsjednica Skupštine europskih regija Hande Ozsan Bozalti, predsjednik Regionalnog vijeća Friuli Venezia Giulie Franco Iacop i brojni drugi uzvanici.

    11.10.2013.