HR | IT | EN

Pročelnik Otočan s delegacijom Skupštine Friuli Venezie Giulie posjetio Skupštinu AP Vojvodine

  • U Novom Sadu je u četvrtak 14. studenoga održan susret predsjednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora s predsjednikom Regionalne skupštine Friuli Venezia Giulia Francom Iacopom i suradnicima o daljim koracima u suradnji koja je formalno uspostavljena prije deset godina. Delegacija, kojoj se pridružio i pročelnik za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije Oriano Otočan, boravila je u Novom Sadu povodom Ugovora o suradnji Sveučilišta u Novom Sadu i Sveučilišta iz Udina, koji je istog dana potpisan u Rektoratu novosadskog Sveučilišta.

    Posjet je održan u sklopu projekta Agrowine, čiji je cilj poduprijeti autohtona vina, ovisno o specifičnosti ciljanih područja, kroz prijenos know-how najbolje prakse u regiji Friuli Venezia Giulia. Također, predstavnici regija dogovorili su da će tri regije u novom programskom razdoblju zajednički kandiditrati projekte na budući europski program South East Gateway.

    Predsjednici skupština Pastor i Iacop složili su se da međuregionalna suradnja ima veliki značaj za razvoj regija i razmjenu iskustava, a da regionalizacija predstavlja jačanje teritorijalnih kapaciteta i predstavlja doprinos politici kohezije na kojoj počiva i Europska unija. Pastor je također pozvao predstavnike regije Friuli Venezia Giulia da uskoro ponovo posjete pokrajinski parlament, te da se tom prilikom održi sjednica Skupštine APV, na kojoj bi gosti predstavili status i ovlaštenja njihove regije, kao i funkcioniranje u praksi, kako bi se pokazala rješenja jedne razvijene zemlje kao što je Italija. Predsjednik Iacop prihvatio je poziv predsjednika Pastora i istaknuo da je administracija Friuli Venezie Giulie spremna na raspolaganje staviti sva svoja iskustva i znanja koja ima po pitanju uloge regionalnih skupština u procesu europskih integracija, kako bi se Skupština AP Vojvodine što bolje pripremila za predstojeći period.

    16.11.2013.