HR | IT | EN

Projekti Istarske županije predstavljeni tijekom manifestacije “European Projects Awards”

 • U Bruxellesu u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru, dana 28. studenog 2012, povodom prvog izdanja “Nagrada za europske projekte/ European Projects Awards” predstavljeni su najuspješniji europski projekti Istarske županije te priređen je promotivni štand.

  Upravni odjeli Istarske županije te drugi subjekti javnog, civilnog i poslovnog sektora koji djeluju na županijskom području, do sada sudjelovali su u preko 150 projekata financiranih od strane raznih europskih programa i međunarodnih inicijativa. Ukupni iznos realiziranih projekata od strane partnera Istarske županije doseže brojku od cca 50 milijuna eura.

  Ciljevi kojima navedeni projekti teže u njihovom izvršenju su: razvoj turizma, očuvanje kulturne baštine, zaštita okoliša, održivi razvoj, znanost i istraživanje, razvoj malog i srednjeg poduzetništva te mnogi drugi.

  Informacije o svim projektima dostupne su u informatičkoj bazi projekata Istarske županije (www.istra-istria.hr, www.istra-europa.eu).

  Manifestacija European Projects Awards, koju su organizirali European Projects Association – EPA u suradnji s Europskom akademijom za obrazovanje i društvena istraživanja te Europskim gospodarskim i socijalnim odborom, sastavni je dio kampanje “WHAT ARE YOU DOING..for a better society/ŠTO TI ČINIŠ..za bolje društvo?” te nagradila je najuspješnije europske projekte koji unaprjeđuju razvoj zajednice. Ova inicijativa okupila je preko 2500 dionika koji se bave europskim projektima i koji su aktivni na on-line platformi MyEuropa (www.my-europa.eu).

  Natječaj bio je namijenjen projektnim idejama, projektima u tijeku te dovršenim projektima u 13 različitih kategorija te kandidirano je preko 150 projekata.

  Projekt CareerKIT, Loredane Simedre iz Bukurešte, nagrađen je kao najbolja projektna ideja dok je za projekte u tijeku nagrađena španjolska zaklada BiscalyTIK i njezin direktor Onate Zamalloa. Što se tiče dovršenih projekata, žiri je nagradio project Virtual Physic Lab, kojeg je razvio Trim Kadriu iz Kosova.

  Osim projekata, poseban je natječaj priređen i za fotografe, odnosno kandidirano je 34 ilustracija u sklopu izazova “Viral Movement”, koje su služile kao promotivni material kampanje “WHAT ARE YOU DOING..for a better society?”.

  Fotografija koja je prikupila najviše glasova preko društvenih mreža jest ona Alena Medjića iz Hrvatske, pod nazivom “Unemployed Hands/Nezaposlene ruke”.

  Događaj je predvodio predsjednik EPA-e Dino Babić, koji je ujedno i službeni predstavnik Istarske županije pri europskim institucijama, a sudjelovala je i potpredsjednica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Anna Maria Darmanin.

  Babić je istaknuo značajnu ulogu europskih projekata u pružanju mogućnosti pojedincima, te organiziranim grupa, da unaprijede kvalitetu života u svim sektorima društva.

  Istarska županija kandidirala je preko 20 projekata, iz različitih domena, te prikupila pozitivne komentare koji su proizašli iz stavova ocjenjivačkog žirija. Među istima, bio je i projekt SEED (Uključenje svakog Europljana u digitalno doba) koji ima za cilj podignuti svijest svih građana Istarske županije o e-Governament uslugama (e-upravljanje) te nastojati ka poboljšanju istih kao i informiranje građana o mogućnostima koje Europska unija pruža.

  Istakla se činjenica da među regijama, asocijacijama i mrežama koje djeluju promovirajući vlastite aktivnosti i razvijajući europske projekte na online platformi EPA-e, MyEuropa, Istarska je županija najaktivnija i najuspješnija članica.

  Platforma MyEuropa je skup alata i usluga koje služe za suradnju na europskim projektima kako bi se istima efikasnije upravljalo, pronašlo nove partnere, razmijenilo dobre prakse te pronašlo specifične EU programme i razne mogućnosti financiranja.

  Broj istarskih projekata dostupni na platformi MyEuropa nadmašuje svaku drugu članicu ove europske virtualne mreže koja se na izvanredan način služi informacijskom i komunikacijskom tehnologijom.

  29.11.2012.