HR | IT | EN

Promocija EU projekta BLUE KEP u Tehničkoj školi Pula

  • Istarska županija je povodom Dana otvorenih vrata u Tehničkoj školi Pula održanog 23.5.2019. promovirala EU projekt BLUE KEP koji se sufinancira iz programa Interreg Italija-Hrvatska 2014-2020. Obzirom da je u projekt uključena Tehnička škola Pula, te da su aktivnosti u kojima je sudjelovala škola uspješno privedene kraju, bila je to prilika rezultate projekta predstaviti budućim učenicima Tehničke škole Pula i njihovim roditeljima. Informacije o tijeku mobilnosti i iskustvima troje učenika koji su sudjelovali u projektu posjetioci su mogli čuti direktno od njih samih te njihovih profesora, a također su svima bile zanimljive i fotografije koje su se prikazivale za vrijeme predstavljanja projekta. Posjetiocima su također uručene brošure i letci projekta BLUE KEP te razni promotivni materijali koje će budući srednjoškolci moći svakodnevno koristiti u svom daljnjem školovanju.

    Na predstavljanju projekta okupio se cijeli projektni tim kojeg čine koordinatorica projekta iz Istarske županije, ravnateljica Tehničke škole Pula i troje profesora koji su bili mentori učenicima, te vanjski stručni suradnik iz Pučkog otvorenog učilišta Pula. Ovim je projektom Tehnička škola Pula opremljena s dvanaest računala, koja uz neprocjenjivo iskustvo trojice učenika koji su sudjelovali u mobilnosti te uz svoje profesore proveli 45 dana u školi i na praksi u Udinama, čine tek dio rezultata projekta. Važno je napomenuti da tim stručnjaka na razini cijelog partnerstva radi na izradi internacionalnih obrazovnih modula koji će stvoriti temelj za ujednačavanje obrazovnih sadržaja i metoda u obrazovanju kod tehničkih i nautičkih usmjerenja na području Hrvatske i Italije, time doprinijeti stvaranju kvalitetnog i stručnog kadra, te mladim ljudima pružiti bolje mogućnosti u potrazi za zaposlenjem. Uz Tehničku školu koja je, uz već navedene aktivnosti, u ožujku ugostila troje talijanskih učenika na nastavi, u projekt se uključila i tvrtka Tehnomont brodogradilište Pula d.o.o. koja će iste učenike 31.5.2019. primiti na stručnu praksu u trajanju od četiri tjedna.

    Ukupan proračun projekta je 921.134,00 €, dok proračun Istarske županije iznosi 109.000,00 €. Projektni partneri su, uz Istarsku županiju, Informest iz talijanske regije Friuli Venezia Giulia, regija Marche, Jadransko-jonska euroregija, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije te Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, a ukupno je u projekt uključeno 40 učenika iz 12 odabranih srednjih škola tehničkog smjera iz Istarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije te iz talijanskih regija Friuli Venezia Giulia i Marche.

    24.05.2019.