HR | IT | EN

Prvi ‘Susret ljudskih prava’ okupio 4 tisuće mladih iz cijele Istre

 • Četiri tisuće učenika i profesora pulskih srednjih škola te njihovih kolega iz Toskane i Donje Normandije sudjelovalo je 27. siječnja 2015. godine u Domu sportova Mate Parlov na međunarodnoj manifestaciji "Susret ljudskih prava" koja se održava u sklopu europskog projekta "Do the right(s) thing! ". Bila je to prva ovakva manifestacija organizirana u Puli, a tema susreta bila je pravo na mir za održivi planet s naglaskom na održivost hrane i održivost okoliša.

  Pulski gradonačelnik Boris Miletić je na otvaranju manifestacije kazao kako mu je izuzetno drago što je grad Pula domaćina prvog „Susreta ljudskih prava“: „Drago mi je da živim u Puli, u gradu u kojem cijenimo ljudska prava“. Kazao je kako se treba podsjećati na činjenicu da su se ne tako davno naši nonići borili da bi mi danas živjeli slobodno. „Mi smo sad članica Europske unije, a vi ste naše mlade snage, stoga želim da učite i ulažite u svoje znanje jer će vam ono služiti za cijeli život“, zaključno je kazao Miletić.

  „Hvala vam na tome ste ste danas ovdje s nama i što zajedno želimo izgraditi još bolju Istru te vjerujem da ovakvi susreti sigurno mogu doprinijeti našem boljitku i svijetu u kojemu živimo“, kazao je istarski župan Valter Flego te je nadodao „Nemojmo dopustiti da današnja kriza preraste u krizu morala“.

  O glavnim temama Susreta učenike su upoznali i relevantni predavači, znanstvenici i medijske sličnosti, među kojima i Korado Korlević koji je održao uvodna i zaključna predavanja. „Mi kao intelektualci smo zaribali svijet i predajemo vam ga u lošem stanju. Pravo na mir ćete morati izboriti sami a ono se zarađuje znanjem i poštenjem“, kazao je Korlević objasnivši da je ljudska gramzivost uništila planet. "Znamo da smo došli do zida koji ćete morati preskočiti. Kamo će poći ova civilizacija ovisi o vama", poručio je ovaj istarski znanstvenik, astronom i edukator.

  Glavni kuhar restorana „Batelina“ David Skoko učenicima je govorio na temu "Što jedemo i kako se zdravo i kvalitetno hraniti", osvrnuvši se na važnost prehrane sa sezonskim namirnicama i zabrinjavajuće niske razine konzumacije ribe i morskih plodova u svakodnevnoj prehrani.

  Predsjednik Udruge ekoloških proizvođača Istre Nenad Kuftić govorio je o tome što znači ekološka proizvodnja dok je ravnateljica Hrvatske agencije za hranu imala temu "Kako izbjeći prekomjernu proizvodnju hrane?". Publiku je posebno nadahnula Irena Vukmanov Širokov iz Udruge za promicanje pravedne trgovine "Fair trade" Hrvatska koja se fokusirala na problem bacanja hrane. Govorila je i o ropstvu i ljudima koji ostaju bez posla te pozvala mlade da sa Susreta u Puli i željama za pravednijom i boljom budućnošću koje su glasno iskazali, promijene svijet. O gospodarenju otpadom, ilegalnim odlagalištima i šteti koju oni čine govorio je stručni savjetnik za zaštitu prirode i okoliša Istarske županije Bruno Kostelić.

  Puljanima i njihovim gostima kroz dva videa se predstavila međunarodna nevladina organizacija Oxfam koja je pokazala što se krije iza rada multinacionalnih tvrtki, posebice radi proizvodnje velikih količina šećera, zbog čega se svakodnevno nanosi nepravda mnogim ljudima u svijetu i ogromne štete okolišu.

  Cijela manifestacija popunjena je edukativnim i zabavnim programom pa su predstavljena videa učenika srednjih škola iz Italije ISIS Ceccherelli Piombino i Liceo Artistico Virgilio, bila su tu i videa koji su napravili učenici 1.D razreda pulske Gimnazije i video koji su napravili učenici Talijanske Srednje škole Dante Alighieri Plesne vještine pokazali su članovi i članice AB Originala i Cool Stepa, a nastupili su i grupa Barbari, školski zbor Gimnazije Pula, Školski Band Rovinj te Zbor Zaro koji su izveli "Odu radosti", a sve je završilo pjevanjem svih prisutnih Lennonove pjesme "Give peace a chance".

  Projekt „Do the Right(s) Thing“ financiran je iz EuropeAid programa u trajanju od tri godine, od 2014. do 2017. a cilj mu je promicanje kulture koja podržava ljudska prava, mir i globalni razvoj među mladim Europljanima u Italiji, Hrvatskoj i Francuskoj radi izgradnje pravednije budućnosti bez siromaštva i konflikata. Glavni partner na projektu je talijanska regija Toskana, a ostali partneri uz Istarsku županiju su francuska regija Donja Normandija, Oxfam Italija, Sveučilište u Firenci i International Human Rights Institute for Peace iz Francuske.

  28.01.2015.