HR | IT | EN

Pulskim gimnazijalcima predstavljene aktivnosti Ureda Istarske županije u Bruxellesu

  • U sklopu tradicionalnog studijskog putovanja učenika Gimnazije Pula u posjet europskim institucijama u Bruxellesu, grupa od 38 učenika s profesoricama posjetila je u petak, 8. studenoga Predstavništvo Istarske županije pri EU. Službeni predstavnik Istarske županije pri EU Dino Babić predstavio je međunarodne aktivnosti, projekte, glavne ciljeve i djelokrug poslovanja predstavništva u 2013. godini. Učenicima je prikazao važnost uloge istarskog Ureda u Bruxellesu te postignute pomake i dostignuća Ureda. S druge strane, Babić je istaknuo važnosti i prednosti članstva u EU te široki raspon mogućnosti koje se pružaju mladima iz cijele Europe.

    Održano je također i predstavljanje projekta SEED – “Uključenje svakog Europljana u digitalno doba” koji predstavlja inovativan način komuniciranja i informiranja građana Istre o mogućnostima koje Europska unija pruža, ali ujedno služi kao alat za oglašavanje obavijesti i novosti s lokalne razine. Putem projekta SEED želi se podignuti svijest svih građana Istarske županije o e-Governament uslugama (e-upravljanje) te nastoji poboljšati navedene usluge.

    Prilikom predstavljana aktivnosti Istarske županije u Bruxellesu, predstavljen je projekt Kaštijun koji je u sklopu ovogodišnjeg Europskog tjedna gradova i regija “Open Days”, uvršten u izložbu “100 urbanih rješenja“, koja ju održana u organizaciji Odbora regija EU-a i Opće uprave za regionalnu politiku Europske komisije. Na izložbi su prikazana urbana rješenja koja se temelje na studijama slučaja i prenosivim primjerima dobre prakse na području održivog razvoja, kapitalizirajući postignuća u Programskom razdoblju 2007. - 2013.

    Također, učenicima je predstavljena dodjela nagrada “European Projects Awards”, održana u listopadu u Europskom parlamentu, na kojoj su nagrađeni najbolji projekti financirani Instrumentima pretpristupne pomoći – IPA te utjecajni akteri koji su doprinijeli lokalnom i regionalnom razvoju u razdoblju 2007. - 2013. godine. Iz Istarske županije nagrađeni su projekt KEY-Q Agencije za ruralni razvoj Istre – AZRRI i pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije, Oriano Otočan.

    11.11.2013.