HR | IT | EN

Radionice za srednjoškolce u sklopu EU projekta DRINKADRIA

  • U prostorijama Ustanove Centar za istraživanje materijala - METRIS u Puli, 20. i 21. rujna održane su cjelodnevne radionice na temu „vode“ za učenike trećih i četvrtih razreda istarskih srednjih škola. Radionice se provode u sklopu EU projekta DRINKADRIA u kojemu Istarska županija sudjeluje kao partner i zadužena je za odgojno-obrazovnu komponentu projekta i podizanje svijesti svih ciljnih skupina o važnosti voda kao resursa i potrebi adekvatnog gospodarenja tim „plavim zlatom“.

    Nakon što je u 2015. godini proveden niz radionica i terenskih obilazaka sa studentima Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ i studentima Građevinskog fakulteta u Rijeci, ove je godine Istarska županija tematiku pitkih voda prilagodila najmlađim uzrastima i novim ciklusom radionica obuhvatila Dječje vrtiće Pula. Pred sam završetak projekta, europskim sredstvima sufinancirana je ova edukacija srednjoškolaca s izraženom sklonošću za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, odnosno profesionalnim aspiracijama za tzv. STEM zanimanja.

    Radionice namijenjene srednjoškolcima osmišljene su u suradnji s Gimnazijom Pula, Srednjom školom Buzet i Ustanovom za istraživanje materijala Istarske županije METRIS. Suradnja je rezultirala konceptom usmjerenim na metode interaktivnog učenja i poučavanja, iskustvenog i istraživačkog učenja uz obradu teme koja povezuje kurikulum kemije, biologije i zavičajne nastave. Umrežavanjem i zajedničkim radom s kolegama iz Pule i Buzeta, učenici će razvijati vještine timskog rada, a uz upute i vodstvo METRIS-ovih stručnjaka imat će jedinstvenu priliku za inovativno, zabavno i poučno korištenje vrhunske laboratorijske opreme.

    Nakon što 20. i 21. rujna u METRIS -ovom laboratoriju odrade eksperimentalni dio, od učenika se očekuje bliska suradnja i komunikacija te kreativan i interdisciplinaran rad na sažimanju i predstavljanju dobivenih rezultata. Svoje prezentacije učenici će u mješovitim timovima predstaviti krajem rujna na završnom druženju u Feštinskom kraljevstvu. Stručni žiri odabrat će najbolje timove i dodijeliti im nagrade za iskazanu kreativnost i trud.

    22.09.2016.