HR | IT | EN

Regija Friuli Venezia Giulia izvan novog Programa prekogranične suradnje Hrvatska - Italija

  • Talijanska regija Friuli Venezia Giulia našla se izvan liste prihvatljivih područja za suradnju u novom Programu prekogranične suradnje Hrvatska – Italija, izjavila je talijanska zastupnica u Europskom parlamentu Debora Serracchiani. Europska komisija će predložiti novi program europske teritorijalne suradnje za razdoblje od 2014. do 2020. godine, u čijem prihvatljivom području nije uvrštena i talijanska regija Friuli Venezia Giulija, prenosi Agencija za prekogranično informiranje Euroregione News.

    Pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije Oriano Otočan komentirao za Euroregione News da je, kad je vidio dokument, pomislo da se radi o grešci te da mu nije jasna odluka Europske komisije, s obzirom da je Friuli Venezia Giulia jedina talijanska regija koja ima fizički kontakt s Hrvatskom, a ujedno i zato što su Istra i ta regija imale puno zajedničkih projekata.

    Područja uključena u program, prema prijedlogu Komisije, su Venecija, Padova, Rovigo, Ferrara, Ravenna, Forlì-Cesena, Rimini, Pesaro i Urbino, Ancona, Macerata, Fermo, Ascoli Piceno, Teramo, Pescara, Chieti, Campobasso, Foggia, Barletta-Andria-Trani i Bari. Serracchiani od Europske komisije zahtjeva promjenu ove odluke nazivajući je apsurdnom, s obzirom na bliske odnose regije Fruli Venezia Giulia s Hrvatskom, posebice s Istarskom i Primorsko-goranskom županijom, s kojima je potpisan i Sporazum o suradnji.

    22.01.2013.