HR | IT | EN

Regionalna politika na listi prioriteta mađarskog predsjedavanja

  • Dana 13. siječnja 2011 u Bruxellesu, održan je sastanak Skupštine Europskih Regija – AER na kojemu su sudjelovali i predstavnici Istarske županije. Teme sastanka bile su Mađarsko predsjedavanje i nadolazeći prioriteti Mađarskog mandata s posebnim osvrtom na kohezijsku politiku i usklađenost sa prioritetima Skupštine Europskih Regija u 2011. Mađarska je zadnji član predsjedničke trojke, u kojoj su još Španjolska (prva polovica 2010.) i Belgija (druga polovica 2010.). Od 1. srpnja 2011. godine dolazi nova predsjednička trojka koju čine Poljska, Danska i Cipar. Mađarska će tijekom sljedećih šest mjeseci predsjedavati pod geslom “Snažna Europa s ljudskim licem”.

    Dr. Gabriella Igloi, koja je zadužena za Kohezijsku politiku je naglasila sljedeće prioritete Mađarskog predsjedavanja: rast i zapošljavanje za očuvanje europskog socijalnog modela, jača Europa, razvoj komunikacijske strategije sa građanima, proširenje i politika susjedstva. Uz to, pružanje europske perspektive zemljama zapadnog Balkana, radi stabilizacije područja bit će jedno od najvažnijih pitanja šestomjesečnog mađarskog predsjedanja EU.

    Budimpešta je u programu svog predsjedanja posebno istaknula nužnost ekonomsko-financijskog oporavka EU i otvaranja novih radnih mjesta.Među prioritetima su i dugoročna energetska sigurnost i stvaranje sigurne mreže energetske opskrbe među članicama EU, gospodarstvo i prevladavanje gospodarske krize, kao i usvajanje razvojne strategije za područje Dunava.

    Potkraj mađarskog predsjedništva Europska komisija će izići s prijedlogom višegodišnjeg proračunskog okvira EU-a za razdoblje 2014-2020, pri čemu će Budimpešta zauzimati za očuvanje kohezijske politike te Zajedničke poljoprivredne politike od kojih najveće koristi imaju nove, siromašnije zemlje članice.

    14.01.2011.