HR | IT | EN

Šef Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević u posjetu Istarskoj županiji

 • U sjedištu Istarske županije u Puli danas, 19. srpnja, održan je prijem šefa Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Branka Baričevića. Baričevića su primili istarski župan Valter Flego i pročelnik za međunarodnu suradnju i EU integracije Oriano Otočan.

  - Velika čast nam je da je gospodin Baričević za svoj prvi posjet odabrao upravo Istarsku županiju koja je doista lider županija u Hrvatskoj po pitanju korištenja sredstva EU fondova i međunarodnoj suradnji, možemo reći i da je Istarska županija u tom polju bila avangarda. Nadamo se da ćemo jednako uspješni biti i sada kad je Hrvatska punopravni član EU. Mislim da je od sada osim prepoznavanja naših prioriteta i strateških projekata, ključna i naša mašta, radišnost i organiziranost, izjavio je istarski župan.

  Flego je najavio i skori susret sa istarskim gradonačelnicima s kojima će razgovarati o prioritetima Istre vezanim uz EU fondove, a o realiziranim projektima Istarske županije govorio je Oriano Otočan.

  - Do sada je u projektima vezanim uz EU fondove sudjelovalo 130 subjekata iz Istre, te gotovo i da ne postoji općina i tematika u Istri koja nije pokrivena, kad govorimo o EU projektima", kazao je Otočan i najavio mogućnost korištenja dodatnih 200 milijuna eura za Istru u predstojećem razdoblju. Dodao je da su strukturni fondovi izazov koji tek predstoji, a gdje puno toga ovisi o ljudskim potencijalima.

  Baričević je istaknuo da su istarska iskustva u prekograničnoj suradnji doista impresivna, te da mogu poslužiti kao primjer drugim županijama. Isto tako, rekao je da će Istra tek kroz strukturne fondove ostvariti što je i planirala te da će uloga njegovog predstavništva od sada biti drugačija.

  - Više nećemo izravno sudjelovati u procesima, već će naša uloga biti prvenstveno u educiranju građana po pitanju dobrobiti koje oni mogu ostvariti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Potencirati ćemo i da se građani izjasne što misle o Uniji. U tom smislu će program „Europa 2020" komunicirati s građanima o temama vezanim uz rast, gospodarstvo, nezaposlenost i mogućnostima otvaranja novih radnih mjesta u svim postojećim sektorima, kazao je Baričević.

  Baričević je danas sudjelovao i u posjetu ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića gradilištu budućeg Županijskog centra za gospodarenje otpadom na Kaštijun, čija ukupna vrijednost iznosi 35 milijuna eura, a koji bi trebao biti završen krajem iduće godine. Na Kaštijunu je bio i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dinko Polić, a domaćini su bili direktorica tvrtke Kaštijun Vesna Dukić i istarski župan Valter Flego.

  Ministar Zmajlović je istaknuo da je dobro biti na mjestu na kojem će se sustavno riješiti problem gospodarenja otpadom u Istri, u što su uložene godine truda i suradnje na svim razinama. Naglasio je da se radi o posve novom konceptu zbrinjavanja otpada na području Istre u kojem vrlo bitnu, ako ne i presudnu, ulogu imaju građani koji moraju mijenjati svoje navike i već na kućnom pragu odvajati otpad koji će stizati u centar na Kaštijunu.

  Istarski župan Valter Flego kazao je da u 21. stoljeću često ne uspijevaju dobri projekti ako iza njih nisu uporni ljudi, ali često uspijevaju natprosječno uporni ljudi koji nose dobre projekte, a to je ŽCGO Kaštijun. Dodao je da je u realizaciju projekta uložen veliki napor svih onih koji su objedinili mišljenje struke i slušali stanovništvo, ali i razgovarali s dobronamjernim kritičarima.

  19.07.2013.