HR | IT | EN

Skupština Agencije lokalne demokracije iz Brtonigle održana u Greve in Chianti

  • Skupština Agencije lokalne demokracije održana je u talijanskom gradu Greve in Chianti, 5. svibnja 2012. godine. Skupštini se odazvala većina lokalnih i međunarodnih partnera. Uz načelnika općine Brtonigla Doriana Labinjana i pročelnika Upravng odjela za međunarodnu suradnju i EU integracije Istarske županije Oriana Otočana, prisutni su bili predstavnici općina Ravenna, Russi, Greve in Chianti uz predstavnike Udruženja Marevivo FVG i Regije Friuli Venezia Giulia te iz Causes Communes Swiss zastupana od strane Darija Ghisletta.

    Na skupštini se pokazalo da Agencija, kao i do sada, na kvalitetnoj razini radi na razvoju civilnog društva te kroz projekte Europske unije daje izvrstan uvid u to kako trebaju funkcionirati lokalne sredine u fazi priprema za ulazak u Europsku uniju. Partneri su prepoznali posebnu osjetljivost koju Agencija ima spram mladih te su podržali sve projekte koji su u tijeku i pripremi, a koji se odnosi na obrazovanje i mobilnost mladih, podizanje razine svijesti o europskom identitetu i važnosti volonterstva, s obzirom da i u Agenciji već rade mladi volonteri unutar projekta Europske volonterske službe.

    Potencijal agencije prepoznao je i lokalni partner općina Brtonigla čiji je načelnik istaknuo kako ne bi mogao zamisliti da ova lokalna općina funkcionira bez prisustva Agencije, kako u Brtonigli tako i na cjelokupnom području Bujštine jer Agencija surađuje sa svim općinama sjeverozapadnog područja Istre. Jednakim entuzijazmom rad agencije podržala je i Istarska županija koja u svijetlu budućnost Agencije lokalne demokracije ne sumnja. S obzirom da će se djelovanje agencije nakon ulaska Hrvatske u EU morati prenamijeniti, zaključak je da će Agencija imati dobar kamen temeljac da postane lokalni koordinator projekata koji će se realizirati iz EU fondova. Svi partneri izrazili su zadovoljstvo dosad učinjenim te spremnost i za daljnju suradnju.

    10.05.2012.