HR | IT | EN

Studijsko putovanje u talijansku regiju Emiliju-Romagnu u sklopu projekta AdriGov

  • S ciljem upoznavanja sustava obrazovanja u talijanskoj regiji Emiliji-Romagni i primjera dobrih praksi, Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije organizirao je od 11. do 13. ožujka 2015. godine studijsko putovanje za tridesetak ravnatelja i profesora istarskih srednjih škola.

    Istarsku delegaciju predvođenu pročelnicom za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patriciom Smoljan, u sjedištu regije dočekao je pročelnik za školstvo regije Emiglije-Romagne prof. Patrizio Bianchi. Profesor Bianchi je prezentirao obrazovni sustav koji je uveo mnoge novine nakon reforme iz 2011. godine te je prikazao integrirani način funkcioniranja regionalnog i državnog obrazovnog sustava. Istaknuo je važnost povezivanja obrazovnih institucija sa tržištem rada odnosno tvrtkama kao glavnu odrednicu uspješnosti postojećeg sustava obrazovanja u regiji.

    Tijekom trodnevnog posjeta sudionici su posjetili institute i srednje škole u Ferrari i Bologni gdje su imali priliku upoznati se sa provedbom različitih modela obrazovanja, primjenom novih edukacijskih metoda te vidjeti profesore i učenike u provedbi nastave. Organizirani su susreti u hotelijersko-turističkom usmjerenju Instituta Vergani-Navarra, Institutu tehničkog i strukovnog obrazovanja Aldini-Valeriani – Sirani, Tehničko agronomskom institutu Serpieri i Institutu ITIS Copernico-Carpeggiani.

    Studijsko putovanje organizirano je u okviru provedbe projekta AdriGov financiranog iz IPA Programa Jadranske prekogranične suradnje 2007. – 2013.

    16.03.2015.