HR | IT | EN

U Balama otvoren Centar za EU i međunarodnu suradnju

 • U baljanskom srednjovjekovnom kaštelu Bembo u četvrtak, 9. svibnja svečano je otvoren Centar za EU i međunarodnu suradnju, koji je Istarska županija osnovala u suradnji s Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli i Asocijacijom agencija lokalne demokracije (ALDA).

  Prisutne je kao domaćin pozdravio načelnik Bala Edi Pastrovicchio te naveo da treba razvijati mogućnosti za male općine kako bi i one imale koristi od ulaska Hrvatske u Europsku uniju te da će otvaranje Centra za EU i međunarodnu suradnju u kaštelu Bembo biti prava prilika za promociju Bala.

  Pozdravne govore održali su Oriano Otočan, pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije, NJ. E. Renato Cianfarani, generalni konzul Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, rektor pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile Robert Matijašić te župan Istarske županije Ivan Jakovčić.

  - Moramo se orijentirati prema onome što će Istru usmjeriti prema razvoju, a to su Strukturni fondovi EU, iz kojih ćemo u narednih sedam, osam godina moći povući 200 milijuna eura. Centar za EU i međunarodnu suradnju je još jedna institucija Istarske županije koja će doprinijeti da budemo jači u apsorpciji europskih sredstava. Omogućit će edukaciju javnog i gospodarskog sektora i zaposlenika civilnog društva koji žele iskoristiti novac iz europskih fondova. Želja nam je Centru dati znanstveni karakter te da se financira iz europskih sredstava i bude uspješan na tržištu. Također želimo postati referentna točka na području jugoistočne Europe i pomoći onima koji se žele educirati i učiti, kao što su nama naši prijatelji iz talijanskih regija pomogli, rekao je Otočan te zahvalio regijama članicama Jadransko jonske euroregije, ujedno i partnerima na projektu AdriGov iz kojeg je financiran Centar za EU i međunarodnu suradnju.

  Matijašić je naveo da je cilj Sveučilišta u ovoj suradnji pomoći u edukaciji, ali ujedno i educirati se o europskim fondovima te da znanost u Istri može uvelike profitirati od ove vrste suradnje. Cianfarani je naglasio odličnu suradnju Istre i Italije te da je Istra puno napravila u gospodarskom, društvenom i kulturnom sektoru i dobro iskoristila prilike koje joj je pružila Europska unija. Smatra da je ovo važan dan za napredak Istre u daljnjem iskorištavanja europskih prilika.

  U povodu Dana Europe i Europskog tjedna u Istri, župan Istarske županije Ivan Jakovčić pozdravio je brojne uzvanike na svečanom otvorenju te rekao da je Istra spremna za ulazak u Europsku uniju. Zahvalio je Italiji i njenim predstavnicima za pomoć pri otvaranju ovog centra i renovaciju kaštela Bembo te naglasio da bez suradnje s talijanskom regijama ne bi bilo ovakvih projekata.

  - U Istri vlada politika kojom pokušavamo dati važnost i impuls malim mjestima i zato me raduje da je Centar upravo u Balama te da ćemo moći ugostiti mnoge ugledne osobe. Činjenica je da će Centar biti usmjeren prema prijateljstvu i partnerstvu unutar Hrvatske te na jugoistoku Europe, pogotovo s Kosovom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, sa svim regijama i državama koje će imati priliku školovati se i zajednički stvarati sigurniji i mirniji život na jugoistoku Europe, rekao je Jakovčić.

  Nakon prezentacije projekta AdriGov od strane Ivane Dragišić iz Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije, održan je Okrugli stol pod nazivom „Uloga regija u Europskoj uniji“, na kojem su sudjelovali Franco Iacop, vijećnik Skupštine Regije Friuli-Venezia Giulia, Diego Vecchiato, pročelnik za međunarodne odnose Regije Veneto, Helena Kangjera iz Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA, Pierpaolo Nagni, pročelnik odjela za transport i infrastrukturu Regije Molise, Francesco Cocco, tajnik Jadransko jonske euroregije te Antonella Valmorbida, direktorica Asocijacije agencija lokalne demokracije (ALDA).

  Centar za EU i međunarodnu suradnju će biti središte edukacije javnog, privatnog i civilnog sektora o europskim fondovima i projektima, regionalnom razvoju i europskim integracijama, a njegovo otvaranje važan je korak u pred sam ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Centar će se baviti i razvijanjem projekata financiranih iz europskih i drugih fondova, istraživanjem i razvojem te, u suradnji sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli i drugim hrvatskim i inozemnim sveučilištima, organizacijom i provedbom magistarskoj studija.

  09.05.2013.