HR | IT | EN

U Balama počeo ciklus stručnih edukacija „EU fondovi i uspješno upravljanje EU projektima”

 • Radi stjecanja novih znanja i vještina o upravljanju europskim fondovima na području Istre, u Centru za EU i međunarodnu suradnju u Balama je danas, 30. rujna, počeo novi ciklus stručnih edukacija pod nazivom „EU fondovi i uspješno upravljanje EU projektima - europski alati za lokalni i regionalni razvoj“, namijenjenih zaposlenicima javnog, privatnog i civilnog sektora te mladima nezaposlenima. Trodnevna radionica „Upravljanje projektnim ciklusom“, na kojoj sudjeluje 32 polaznika, prvi je dio ciklusa edukacija u organizaciji Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije u sklopu provedbe europskog projekta AdriGov.

  Polaznike radionice pozdravili su pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije Oriano Otočan te načelnik Županijske uprave Valerio Drandić, koji je prisutne pozdravio i u županovo ime.

  Otočan je naglasio važnost i značajnu ulogu regionalne razine u apsorpciji EU fondova te se osvrnuo na jučerašnju izjavu europskog povjerenika za regionalnu politiku Johannesa Hahna, koji je u svom posjetu Hrvatskoj naglasio da bi bilo dobro da se upravljanje EU fondovima spusti na regionalnu razinu jer se oni tako efikasnije koriste, što se može vidjeti na primjeru Poljske.

  - Istarska županija najspremnija je županija, imamo već spremne projekte za strukturne fondove i radimo na dokumentaciji za razvojne projekte u vrijednosti od oko 200 milijuna eura. Dosad smo povukli 109 milijuna eura europskog novca te proveli pet projekata usmjerenih na edukaciju osoba za pripremu i provedbu europskih projekata. Projektom AdriGov uspostavili smo Centar za EU i međunarodnu suradnju u Balama i u potpunosti ga opremili, a planiramo organizirati još edukacija, rekao je Otočan.

  - Bilo bi tragično da Hrvatska odvaja više novaca u EU proračun nego što povlači. Veliki problem predstavlja predfinanciranje i sufinanciranje velikih projekata i to je ono što očekujemo od države - da uredi taj dio posla i postavi jasna pravila kako bismo mogli nastaviti razvijati naše prioritete. Ključni element su osposobljeni ljudi koji mogu kvalitetno upravljati tim projektima, izjavio je Drandić.

  Do ožujka 2014. godine održat će se još tri besplatne stručne edukacije u Centru za EU i međunarodnu suradnju, namijenjene jačanju ljudskih potencijala u Istri u upravljanju lokalnim i regionalnim razvojem kroz EU fondove. Istarska županija do sada je provela nekoliko besplatnih programa edukacija za europrojektante, koje je pohađalo više od stotinu polaznika iz Istre.

  30.09.2013.