HR | IT | EN

U Buzetu i Novigradu održane radionice o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije

  • Istarska županija je u suradnji s gradovima Buzetom i Novigradom, u sklopu projekta Alterenergy, 12. i 13. svibnja organizirala set radionica pod nazivom „Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije za poduzetnike i građane”. Cilj ovih radionica bilo je upoznati male i srednje poduzetnike te građane s prednostima energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, radi boljeg iskorištavanja postojećih i što bolje pripremljenosti za buduće programe financiranja projekata, te ih ujedno uključiti u smanjenje potrošnje energenata radi postizanja ciljeva Europe 20/20/20.

    Mogućnosti ulaganja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije te modele i isplativost investicija prisutnima je predstavio Andrej Čotar, stručni suradnik za energetiku u Regionalnoj energetskoj agenciji Kvarner. Aleksandar Markov iz Centra energetske efikasnosti Čakovec prisutnima je prezentirao nove tehnologije dostupne na tržištu i njihovu isplativost, s osvrtom na tehnologiju koja je prilagođena istarskom podneblju, poput dizalice topline zrak voda, solarnih sustava za dogrijavanje objekta, termosifonskih kolektora na toplu vodu, kotlova na pirolizu i rekuperatora zraka.

    Kako bi građani i poduzetnici dobili što bolji uvid u izvore financiranja investicija u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, Andrea Vugrinović iz tvrtke Superna prisutnima je prezentirala nacionalne programe, Programe Unije i strukturne fondove u Programskom razdoblju 2014.-2020. Posebno se osvrnula na natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

    U oba grada radionice su podržali njihovi gradonačelnici. Novigradski gradonačelnik Anteo Milos pozdravio je prisutne i osvrnuo se na već provedene projekte „Mislim zeleno grijem se pametno“ i „Grijem kuću, a ne ulicu“, koje je Novigrad sufinancirao zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić predstavio provedene natječaje i mjere poticanja EE i OiE Grada Buzeta, a najvažnijim je istaknuo javne natječaje za sufinanciranje ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u kućanstvima koje je Grad Buzet 2013. godine sufinancirao zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetski učinkovitost.

    15.05.2014.