HR | IT | EN

U Pazinu održan “3. Susret ljudskih prava”

 • Manifestacija "3. Susret ljudskih prava“, na kojoj je sudjelovalo oko tisuću učenika i profesora iz gotovo svih istarskih srednjih škola, održana je u srijedu, 26. travnja 2017. u Školsko-gradskoj sportskoj dvorani u Pazinu. Susretu su prisustvovali istarski župan Valter Flego i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Pozdravivši sve prisutne, župan Flego je istaknuo kako je tema ovogodišnjeg Susreta ljudskih prava od izuzetne važnosti jer je Internet danas nezaobilazan dio naše svakodnevnice.

  „Prednosti tehnologije su brojne jer svaka inovacija znači više mogućnosti i veću kvalitetu života. Tehnologija donosi neviđene mogućnosti kojima građani mogu sudjelovati u promicanju odgovornosti i transparentnosti i boljoj umreženosti na globalnoj razini. No, znamo da svaka medalja ima dvije strane, pa uz sve pozitivne aspekte virtualnog svijeta, postoje i one negativne, o čemu će biti govora tijekom današnjeg dana“, kazao je župan Flego pozvavši sve učenike da manifestaciju maksimalno iskoriste iskoristite za stjecanje novih spoznaja i pozitivnih iskustava.

  Uslijedilo je predavanje predstavnice Ureda pravobraniteljice za djecu Danijele Žagar pod nazivom „Zaštita djece u digitalnom okruženju“, te predavanje predstavnice Agencije za zaštitu osobnih podataka Marije Pušić „Zaštita osobnih podataka – djeca i maloljetnici u digitalnom okruženju“ kojem je prethodio isječak iz filma „Tko se šali s mojim podacima?“. Vesna Lončar Brnadić iz Odjela prevencije PU Istarske održala je izlaganje na temu „Zaštita osobnih podataka – zakonske odredbe“, a Tomislav Ramljak iz Centra za sigurniji Internet publici je izložio „5 osnovnih pravila na internetu“. Susret ljudskih prava zaključio je voditelj Zvjezdarnice u Višnjanu Korado Korlević s izlaganjem „Digitalno građanstvo... za kakvu budućnost?“. Učenici Gimnazije i strukovne škole J. Dobrile Pazin izveli su skeč „Jučer, danas, sutra“, dok su oni iz Srednje škole Mate Blažine Labin predstavili mobilnu aplikaciju „Zaustavimo nasilje u školama“. Na pitanja voditelja Dražena Turine Šajete odgovarali su učenici Gimnazije Pula i Gimnazije i srednje škole J. Dobrile Pazin, koji su snimili pobjednička videa na natjecanju održanom u sklopu projekta te sudjelovali na Susretu ljudskih prava u Firenci održanom u prosincu prošle godine. Publici su predstavili svoja iskustava i dojmove iz Firence.

  U kulturno-umjetničkom programu nastupio je zbor Rožice, učenice Antea Hrelja i Mirta Krsnik, te plesači i školski bend iz Gimnazije i srednje škole J. Dobrile Pazin.

  Susret je organizirala Istarska županija u sklopu europskog projekta „Do the Right(s) Thing! Jačanje svijesti mladih Europljana o ljudskim pravima, miru i razvoju u XXI. stoljeću“, a ovogodišnja je tema bila „Ljudska prava u doba digitalnog građanstva“.

  02.05.2017.