HR | IT | EN

U Puli obilježen Dan Europe 2019.

  • Istarska je županija, zajedno s partnerima Europe Direct Informacijskim centrom (EDIC) Pula-Pola, Istarskom razvojnom agencijom i Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, već tradicionalno sudjelovala u proslavi Dana Europe koji se obilježava 9. svibnja svake godine u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata i pobjedu nad fašizmom, a ujedno i na početak inicijative za stvaranje Europske unije kakvom ju danas poznajemo. Tom je prigodom na Gradskoj tržnici postavljen prigodan štand na kojemu su predstavnici svih partnera zajedničkim snagama i znanjem kroz neformalno druženje približili građanima brojne teme vezane uz EU, odgovarali na njihove upite, te podijelili prigodne promotivne materijale i EU publikacije.

    Između ostalog, bila je to prilika i za predstavljanje EU projekta BLUE KEP, kojeg uz ostale partnere iz Hrvatske i Italije provodi Istarska županija. Tim su povodom uz informacije o tijeku provedbe projekta, posjetioci dobili i prigodne promotivne poklone i brošure s dodatnim informacijama o samom projektu. Projekt BLUE KEP sufinanciran je iz programa Interreg Italija-Hrvatska 2014-2020., a započeo je 01.01.2018. i traje do 30.09.2019. te ima za cilj poboljšanje okvirnih uvjeta za inovacije u nautičkom i pomorskom sektoru unutar područja suradnje jačanjem integracije obrazovnih sustava u prekograničnom području kroz usklađivanje tehničkih sustava obrazovanja. Ukupan proračun projekta je 921.134,00 €, dok proračun Istarske županije iznosi 109.000,00 €.

    Dan Europe obilježen je i svečanim otvaranjem edukacijske kuhinje EU projekta KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske, iz programa INTERREG Italija-Hrvatska (KEYQ+ GASTRO PUNKT) koji će predstavljati referentnu točku za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju, a nalazi se na katu Gradske tržnice Pula.

    Proslava europskih vrijednosti nastaviti će se u petak i subotu, 17. i 18. svibnja 2019. dvodnevnim festivalom EU projekta KeyQ+ na Gradskoj tržnici Pula uz održavanje inovativnih radionica, predstavljanje autohtonih proizvoda, cooking show koncepta temeljenih na povijesnim receptima te prigodni zabavni program.

    10.05.2019.