HR | IT | EN

U Šibeniku održan drugi projektni sastanak u sklopu EU projekta BLUE KEP

  • U Šibeniku su se 05. lipnja 2018. godine sastali partneri EU projekta BLUE KEP - BLUE Knowledge Exchange Program and integration of education systems in the cross border area, sufinanciranog sredstvima Europske unije u okviru Programa Interreg V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020. Na sastanku su bili prisutni predstavnici svih 6 partnera na projektu: INFORMESTA (vodećeg partnera), Istarske županije, Jadransko-jonske euroregije, talijanske regije Marche, Javne ustanove Rera SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, te Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

    Projekt BLUE KEP ima za cilj poboljšanje okvirnih uvjeta za inovacije u nautičkom i pomorskom sektoru unutar područja suradnje jačanjem integracije obrazovnih sustava u prekograničnom području kroz usklađivanje tehničkih sustava obrazovanja. Cilj će se postići standardizacijom školskih kurikuluma tehničkih škola između talijanskog i hrvatskog sustava obrazovanja i bolju integraciju s proizvodnim sektorom i metoda za procjenu i priznavanje obrazovnog i stručnog znanja učenika. Očekuje se da će projekt doprinijeti stvaranju integriranog obrazovnog i stručnog okvira u području djelovanja partnera, što će dovesti do povećane mobilnosti znanja i radne snage te povećati korištenje ekonomskog potencijala područja. Ukupan proračun projekta je 921.134,00 €, dok proračun Istarske županije iznosi 109.000,00 €. Projekt je započeo 01. siječnja 2018. i traje do 30.06. 2019. godine.

    Partneri su na drugom sastanku raspravili o aktivnostima projekta koje slijede u narednom razdoblju, posebice program mobilnosti učenika tehničkih škola iz nautičkog sektora te način rada tehničke komisije i tehničke radne grupe koje, između ostalih aktivnosti na projektu, imaju kao cilj stvaranje triju međunarodnih modula koji će biti integrirani u redovne školske kurikulume doprinoseći tako uspostavi standardiziranog prekograničnog obrazovnog sustava. Očekuje se da će troje učenika iz Istarske županije sudjelovati u mobilnosti u jednu od talijanskih regija koje sudjeluju u projektu (Friuli Venezia Giulia i Marche), a mobilnost će uključivati intenzivan jezični tečaj talijanskog jezika, sudjelovanje u nastavi u školi, te učeničku praksu u nautičkoj tvrtki u gradu gdje se bude odvijala mobilnost.

    06.06.2018.