HR | IT | EN

U sklopu projekta BLUE KEP u Splitu održan 4. partnerski sastanak

  • Četvrti partnerski sastanak EU projekta BLUE KEP održan je 18.06.2019. u Splitu u organizaciji Javne ustanove Rera SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije. Projekt BLUE Knowledge Exchange Program and integration of education systems in the cross border area sufinanciran je sredstvima Europske unije u okviru Programa Interreg V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020. Na sastanku su bili prisutni predstavnici partnera iz INFORMESTA, Istarske županije, talijanske regije Marche, Javne ustanove Rera SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, te Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

    Partneri su na sastanku predstavili projektne aktivnosti koje su provedene u periodu od siječnja do lipnja 2019. te isplanirali preostale aktivnosti koje slijede u razdoblju do kraja rujna 2019. kad provedba projekta službeno završava. Većina aktivnosti vezanih uz mobilnost, u koju je bilo uključeno ukupno 39 učenika, uspješno se privodi kraju. Istarska županija je u tom periodu koordinirala razmjenu troje učenika iz Tehničke škole Pula i troje učenika iz srednje škole A. Malignani iz Udina, organizirala dva promotivna eventa u Puli na kojem je predstavila rezultate projekta, sudjelovala na koordinacijskim partnerskim sastancima i sudjelovala u izradi internacionalnih obrazovnih modula. U nadolazećem razdoblju planira se dovršiti obrazovne module te organizirati finalnu konferenciju koja će se u rujnu održati u Anconi. Također će se u rujnu rezultati projekta prezentirati nadležnom hrvatskom i talijanskom ministarstvu.

    Projekt BLUE KEP ima za cilj poboljšanje okvirnih uvjeta za inovacije u nautičkom i pomorskom sektoru unutar područja suradnje jačanjem integracije obrazovnih sustava u prekograničnom području kroz usklađivanje tehničkih sustava obrazovanja. Cilj će se postići standardizacijom školskih kurikuluma tehničkih škola između talijanskog i hrvatskog sustava obrazovanja i bolju integraciju s proizvodnim sektorom i metoda za procjenu i priznavanje obrazovnog i stručnog znanja učenika. Očekuje se da će projekt doprinijeti stvaranju integriranog obrazovnog i stručnog okvira u području djelovanja partnera, što će dovesti do povećane mobilnosti znanja i radne snage te povećati korištenje ekonomskog potencijala područja. Ukupan proračun projekta je 921.134,00 €, dok proračun Istarske županije iznosi 109.000,00 €.

    19.06.2019.