HR | IT | EN

U Bariju održan partnerski sastanak na strateškom projektu „Alterenergy“

  • U sklopu projekta Alterenergy unutar programa IPA Adriatic CBC, dana 18. i 19. veljače 2013. godine u Bariju (Italija) održan je 3. Partnerski sastanak i sastanak upravljačkog odbora, a samom je sastanku prisustvovalo 16 partnera iz 6 zemalja (Italija, Hrvatska, Slovenija, Albanija, Grčka i Bosna i Hercegovina). Od sudionika iz Istarske županije, sastanku su prisustvovali viši stručni suradnici Ivanka Lamot i Aleksandar Major.

    Pod vodstvom Regije Puglia – Odijela Mediterraneo i njihove regionalne agencije ARTI i uz suradnju svih partnera dogovoreno je da će se do kraja ožujka 2013. godine izraditi završne smjernice integriranih energetskih modela koje će objedinjavati najnovije tehnologije u energetskom sektoru prisutne na projektnom području, dobre primjere i prakse održivih zajednica, propise i zakone vezane za energetiku u zemljama partnera, te mogućnosti za financiranje energetskih projekata.

    Druga važna tema o kojoj se raspravljalo na ovom partnerskom sastanku vezana je uz energetsku održivost i razvoj kapaciteta malih zajednica u partnerskim regijama. Predstavljeni su javni pozivi za iskaz interesa malih zajednica za suradnju na projektu Alterenergy, među kojima i onaj Istarske županije koji je objavljen 18. veljače 2013. Godine, što predstavlja prvu takvu inicijativu u Istri, financiranu europskim sredstvima.

    Cilj samog poziva je odabrati jedinicu lokalne samouprave u Istarskoj županiji u kojoj će se odvijati aktivnosti projekta Alterenergy kao što je izrada energetske i feasibility studija, održavanje raznih radionica i promocije projekta i zajednice, te jednu investiciju u demonstracijsku pilot aktivnost koja će doprinijeti energetskoj održivosti same zajednice.

    21.02.2013.