HR | IT | EN

U Bruxellessu predstavljen istarski turizam

 • Oriano Otočan, v.d. pročelnika Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU integracije i Branko Curić, pročelnik Upravnog odjela za turizam 29. veljače i 01. ožujka boravili su u Bruxellessu, kako bi istražili mogućnosti za financiranje projekata iz sektora turizma koje će biti na raspolaganju iz kohezijskih politika, odnosno Strukturnih fondova nakon ulaska Hrvatske u EU.

  Tijekom dvodnevne posjete, izaslanstvo se susrela s nekoliko Europarlamentaraca, s djelatnicima Europske komisije te su na temu turizma imali priliku razgovarati s Misijom RH pri EU.

  Također, istarski pročelnici imali su priliku posjetiti Opću upravu Europske komisije za regionalnu politiku gdje su razgovarali s njezinim predstavnikom o budućem ulasku Hrvatske u EU u kontekstu regionalne kohezijske politike i o korištenju Strukturnih fondova koji će Hrvatskoj biti dostupni nakon punopravnog članstva.

  Konkretne mogućnosti Istri se otvaraju i kroz sudjelovanje u Mreži europskih regija za konkurentni i održivi turizam / NECSTouR. Na sastanku s koordinatorima mreže pojašnjena su nova pravila za financiranje projekata s područja turizma iz Kohezijske politike. Na svim sastancima predstavnici Istarske županije lobirali su da turizam, kao vrlo važna gospodarska grana za Istarsku županiju i Hrvatsku, bude u sličnoj mjeri zastupljena kao u aktualnom programskom razdoblju 2007.-2013.

  Otočan i Curić posjetili su i Predstavništvo španjolske regije Katalonije kako bi razgovarali o njihovim iskustvima po pitanju decentralizacije i regionalizacije, kao i o njihovoj praksi u promociji katalonskih proizvoda.

  U Bruxellessu je trenutno otvoren Tjedan istarske gastronomije koji se organizira zahvaljujući suradnji Ureda Istarske županije u Bruxellessu te Hrvatske i Istarske turističke zajednice a inicijativu je podržalo i Veleposlanstvo Republike Hrvatske pri Kraljevini Belgiji. Na predstavljanu Istarske gastronomije sudjelovali su brojni partneri Istarske županije i Hrvatske turističke zajednice, predstavnici međunarodnih organizacija u čijem radu sudjeluje Županija, predstavnici prijateljskih regija, kao i oni iz europskih i belgijskih institucija te belgijski turistički djelatnici.

  Uzvanicima je predstavljena istarska gastronomska ponuda koja će obogatiti jelovnike restorana u srcu Europe. Osoblje restorana San Rocco iz Brtonigle priredilo je gastronomske specijalitete koristeći istarske izvorne proizvode, a belgijski su kuhari od njih naučili tajne pripreme vrhunskih jela istarske gastronomije. Sedam će se dana u Bruxellesu moći uživati u okusima i mirisima Istre.

  Iz svih susreta uočena je potreba snažnijeg lobiranja za financiranje turističkih projekata u budućoj europskoj financijskoj perspektivi 2014.-2020., s obzirom da je izrada programskih dokumenata u tijeku.

  Iz tog će razloga, Istarska županija ovog proljeća u Bruxellessu organizirati okrugli stol s ciljem jačanja uloge turizma u kohezijskoj politici na koji će biti pozvani predstavnici europskih i hrvatskih vlasti, europske turističke regije i međunarodne organizacije.

  02.03.2012.