HR | IT | EN

U Istarskoj županiji boravi izaslanstvo poljske regije Malopolska

  • U Istarskoj županiji od 01.-03. srpnja boravi izaslanstvo poljske regije Malopolska. U sklopu njihovog boravka, susreli su se sa predstavnicima Istarske županije u Puli gdje se razgovaralo o suradnji između dvije regije u području kulture, turizma, obrazovanja i poljoprivrede. U Istarskoj razvojnoj agenciji, održano je predavanje „Predstavljanje iskustva poljske regije Malopolska u iskorištavanju EU fondova” na kojem su svoja iskustva predstavili: Jacek Krupa, član Uprave Malopolske regije, Piotr Syzmanski, pročelnik Odjela za europske fondove i međunarodnu suradnju i Rafal Kocot pročelnik Odjela za međunarodnu suradnju.
    Pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan napomenuo je kako je riječ o predavanju namijenjenom predstavnicima jedinica lokalne samouprave i institucija Istarske županije - gradova, općina, agencija i ustanova koje već sada koriste EU sredstva te će ona biti veća i dostupnija nakon ulaska RH u Europsku uniju. Poljska je zemlja koja slovi kao najuspješnija u Europskoj uniji u povlačenju sredstava EU fondova, riječ je o 80-ak milijardi eura koje su povukli od 2007. godine do danas.
    Otočan je istaknuo i važnost primjene Regionalnih operativnih planova, čija je praksa zaživjela u Poljskoj, s naglaskom na decentralizaciju, s čime se Krup složio jer kako je rekao:“ decentralizacije garantira uspješnost regija i bolju apsorpciju EU sredstava na regionalnoj i lokalnoj razini te je naglasio, kako novac nije lako privući jer je potrebno promijeniti način razmišljanja te zaposliti mlade i obrazovane ljude. U sklopu svojeg boravka u Istri, poljski su gosti pogledali i predstavu Anno Domini 2012. pod nazivom «Posjeta/The Visit» koja je odigrana u sklopu Međunarodnog kazališnog festivala PUF-a kroz međunarodni projekt kojeg su zajedno realizirali poljski Teatar KTO iz Krakowa i naš Dr. INATU. Poljsko izaslanstvo posjetit će i Rovinj te razgledati Muzej batane.

    03.07.2012.