HR | IT | EN

U Labinu održan seminar EU projekta ATRIUM

  • U Labinu je 06. srpnja 2012. godine u Mramornoj dvorani, u sklopu EU projekta ATRIUM (Arhitektura totalitarnih režima XX stoljeća u upravljanju gradskim prostorom), financiranog iz EU programa SEE, u kojem je Grad Labin jedan od IPA partnera, održan je jednodnevni seminar namijenjen arhitektima, inženjerima građevine, javnim političkim osobama, djelatnicima konzervatorskih zavoda, zaposlenima u javnoj upravi i studentima. Seminar je otvorio gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika sa kratkom prezentacijom projekta, a voditeljica seminara je bila labinska arhitektica Sanja Cvjetko Jerković koja je održala kraće predavanje na temu „Specifične lokalne i regionalne značajke“. Primarna svrha seminara koji će se organizirati u svim zemljama – partnerima projekta je uspostavljanje osnovnih ishodišta unutar institucija i/ili tijela zainteresiranih za stvarnu ekonomsku valorizaciju arhitekture totalitarnih režima XX stoljeća. Preduvjet spomenute ekonomske valorizacije je svakako uspostava uvjeta zaštite, prenamjene i obnove arhitekture totalitarnih režima.

    U jutarnjem dijelu seminara su kao gosti svoja predavanja održali Miljenko Domijan, glavni konzervator Uprave za zaštitu kulturne baštine pri Ministarstvu kulture RH i Vlasta Klarić, savjetnica Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore. Miljenko Domijan se u svom izlaganju pod nazivom „Različitost okruženja i različitost uvjeta obnove“ osvrnuo na visoki značaj koji projekt ATRIUM predstavlja kako na lokalnom tako i na regionalno-nacionalnom nivou naglasivši da bi ovim putem urbano nasljeđe Podlabina i Raše nastalo u vrijeme fašističkog režima dobilo realne mogućnosti ekonomske valorizacije u širem europskom kontekstu. Posebno zanimljivo je bilo izlaganje Vlaste Klarić koja se putem prezentacije osvrnula na pojam kulturnih ruta te strategije upravljanja na lokalnom i regionalnom nivou. Naime, krajnji cilj projekta je uspostava europske kulturne rute arhitektura totalitarnih režima XX stoljeća, te će istraživanja Hrvatske gospodarske komore sažeta u priručniku Upravljanje turističkim posjetima na tematskim kulturnim rutama biti od iznimne pomoći nositelju projekta prilikom uspostave same rute.

    U popodnevnom dijelu seminara je održan okrugli stol na dvije teme: Zaštita, prenamjena i obnova, te Upravljanje i ekonomska valorizacija. Zaključci okruglog stola koje će voditeljica seminara Sanja Cvjetko Jerković definirati u izvješću biti će predani nosiocu ovog radnog paketa – Fakultetu za arhitekturu u Ljubljani, koji će ih zajedno sa zaključcima iz ostalih zemalja partnera uključiti u Transnacionalni priručnik pametnog gospodarenja, održavanja, ponovne namjene i ekonomske valorizacije arhitekture totalitarnih režima XX stoljeća. Priručnik će biti namijenjen političarima, službenicima, arhitektima, stručnjacima i istraživačima (približno 150 po državi) sa namjerom da im ponudi novu viziju, pristup i operativne savjete o tome kako se ravnati i ekonomski valorizirati obrađeno neprikladno nasljeđe.

    11.07.2012.