HR | IT | EN

U Poreču održan sastanak Nadzornog odbora programa IPA Adriatic

  • Poreč je 27. i 28. srpnja ugostio sastanak Nadzornog odbora programa prekogranične suradnje IPA Adriatic 2007-2013. Na sastanku održanom u Vili Polesini sudjelovalo je preko 50 predstavnika Nadzornog odbora programa iz 8 zemalja korisnica programa, točnije Italije, Slovenije, Grčke, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Cilj sastanka je usuglašavanje sadržaja strateških dokumenata Programa IPA Adriatic te definiranje kriterija kandidiranja strateških projekata koje se očekuju do kraja ove godine.

    Prilikom otvaranja sastanka nazočne su uvodnim riječima pozdravili predstavnica Europske komisije gđa. Fausta Corda koja je izrazila nadu da će sastanak i rasprava uroditi pozitivnim rezultatima, Giovanna Andreola, predsjednica Upravljačkog tijela programa IPA Adriatic , državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Karlo Gjurašić, te istarski župan Ivan Jakovčić. Župan Jakovčić, ujedno predsjednik Jadranske euroregije i potpredsjednik Unije za Mediteran istaknuo je da je dužnost zemalja sudionica programa promicanje interesa za razvoj političkih, gospodarskih i kulturnih veza te zaštita Jadrana.

    Sastankom Nadzornog odbora je predsjedao njegov član iz Istarske županije Oriano Otočan, ujedno županijski pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU integracije. Na otvaranju sastanka je istaknuo da je IPA Adriatic program koji vrijedi više od 200 milijuna eura, a na prvom pozivu za predaju projektnih prijedloga koji je završen lanjske jeseni iz Istre je prijavljeno 35 projekata iz područja turizma i kulture, ruralnog razvoja i zaštite okoliša. Objava rezultata natječaja očekuje se u rujnu ove godine.

    Program IPA Jadranske prekogranične suradnje je transnacionalni program čiji je opći cilj jačanje mogućnosti održivog razvoja jadranske regije usklađenom strategijom djelovanja među partnerima s prihvatljivih područja. Program je namijenjen neprofitnim organizacijama i institucijama koje žele raditi na prekograničnom projektu s najmanje jednim prekograničnim partnerom. Projektne aktivnosti moraju doprinositi ciljevima programa i njihovim prioritetima te se moraju odvijati u programski prihvatljivim područjima.

    28.07.2010.