HR | IT | EN

U sjedištu Istarske županije u Bruxellesu predstavljeni programi za mlade

 • U Bruxellesu, u zajedničkom sjedištu Istarske županije, Kantona Sarajeva, Friuli Venezia Giulie i Koruške, povodom europskog dana volontiranja, 5. je studenog pod inicijativom Kantona Sarajevo, održan informativni susret o europskim programima za mlade te predstavljena je platforma SarajevoYouth.

  Predstavištvo Istarske županije u Bruxellesu i predstavništvo Kantona Sarajevo kroz suradnju sa udrugom European Projects Association imali su prilike surađivati sa volenterima iz programa Professional Improvement Program koji su doprinjeli svojim radom u redovnim aktivnostima informiranja i promocije europskih projekata dviju regija u europskom glavnom gradu.

  Predstavnica Međunarodnog ureda mladosti/Bureau International Jeunesse belgijske regije Valonija te Regije glavnoga grada Bruxellesa, Anne Demeuter, predstavila je program “Youth in Action” koji promiče mobilnost unutar i izvan granica EU-a, neformalno učenje i interkulturalni dialog te potiče uključenost svih mladih ljudi bez obzira na njihovu obrazovnu, socijalnu i kulturnu pozadinu. U sklopu navedenog programa istakle su se mogućnosti suradnje za regije i države zapadnog Balkana.

  http://ec.europa.eu/youth/youth-in-action-programme/overview_en.htm.

  Mladi volonteri predstavništva Kantona Sarajevo u Bruxellesu predstavili su platformu SarajevoYouth kojom se upravlja direktno iz sjedišta ovog bosanskog kantona u srcu Europe.

  S obzirom na visoku stopu nezaposlenosti mladih diljem cijele Bosne i Hercegovine, ova inovativna i jedinstvena inicijativa teži ka stvaranju projektnih ideja, izradi projekata, pronalaženju partnera te potrazi za financiranje projekata koji će poboljšat i unaprijedit život mladih ljudi.

  Više o platformi i mogućnostima suradnje na zajedničkim projektima: http://sarajevoyouth.wordpress.com/what-is-sarajevo-youth/.

  Vezano za navedu platformu, predstavljena je i platforma MyEuropa European Projects Association-a koja služi pri razvijanju europskih projekata u svim sektorima, i koja zajedno s platformom SarajevoYouth stvara jaku sinergiju prema efikasnim rezultatima i pomacima.

  http://my-europa.eu/index.php?option=com_community&view=frontpage&Itemid=301.

  Tijekom susreta prezentirane su i aktivnosti Europskog volonterskog centra/European Volunteer Center koji predstavlja europsku mrežu od gotovo 100 nacionalnih, regionalnih te lokalnih centara i volonterskih agencija diljem cijele Europe.

  Centar promiče i daje potporu volonterstvu kroz zagovaranje, širenje znanja i obuku. Na taj način dostižu se volonteri i volonterske organizacije koje vide u volonterskim centrima izvor potpore i snage. http://www.cev.be/about-2/.

  05.12.2012.