HR | IT | EN

U Termoliju održana Opća skupština Jadranske euroregije i Okrugli stol u sklopu projekta AdriGov

 • U talijanskom Termoliju je u ponedjeljak, 14. siječnja, u sklopu pripremnog sastanka (kick-off meeting) europskog projekta AdriGov, održan Okrugli stol pod nazivom „Korak prema strategiji Europske unije za Jadransku i Jonsku makroregiju: Doprinos lokalnih i regionalnih vlasti“. Istarsku županiju predstavljali su pročelnik Oriano Otočan i viša stručna suradnica za međunarodne projekte Ivana Dragišić iz Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije.

  Osim partnera na projektu, koji su predstavili svoje interese, ulogu i očekivanja od projekta, u radu Okruglog stola sudjelovali su hrvatski i srpski veleposlanici u Italiji, Damir Grubiša i Ana Hrustanović, pomoćnik ministrice vanjskih poslova Republike Hrvatske Nebojša Koharović, predstavnici vlada zemalja koje sudjeluju u projektu, predstavnici Jadranske euroregije, relevantnih jadranskih i jonskih mreža te europskih institucija.

  Otočan je na Okruglom stolu govorio o potrebi za daljnjim integracijskim procesom na području Jugoistočne Europe i jačanjem decentralizacije, s obzirom da su, izuzev Italije, buduće članice Jadranske makroregije, ujedno i buduće članice Europske unije, centralizirane države. Naveo je da supsidijarnost i decentralizacija podrazumijevaju više demokracije.

  Istarska županija jedan je od 13 partnera na projektu AdriGov (Adriatic Governance Operational Plan), koji je financiran iz programa IPA Jadranske prekogranične suradnje, a sredstva u vrijednosti od 350.000,00 eura namijenjena su otvaranju Centra za međunarodnu suradnju u Istri, u svibnju ove godine. U Centru će se održavati edukacije o upravljanju razvojnim projektima, programima Europske unije i europskim integracijama, a namijenjene su javnom, privatnom i civilnom sektoru.

  U Termoliju je danas, 15. siječnja, održana i osma Opća skupština Jadranske euroregije, a glavne teme bile su promjena Statuta i organizacijske strukture, Strategija Jadransko-Jonske makroregije te strateški projekti na programu IPA Jadranska prekogranična suradnja. Govorilo se i o povezivanju s makroregionalnom strategijom i budućim europskim programima na području Jadrana u razdoblju od 2014. do 2020. godine.

  15.01.2013.