HR | IT | EN

Učenice iz Gimnazije Pula i TSŠ Dante Alighieri sudjelovale na 18. Susretu ljudskih prava u Firenci

  • Predstavnice istarskih srednjih škola, pulske Talijanske srednje škole Dante Alighieri i Gimnazije Pula, sudjelovale su u srijedu, 10. prosinca, na 18. Susretu ljudskih prava održanom u dvorani Mandela Forum u Firenci. Na manifestaciji, organiziranoj od strane regije Toskana i međunarodne organizacije Oxfam Italia u sklopu projekta Do the Right(s) Thing!, sudjelovalo je deset tisuća učenika i profesora iz osnovnih i srednjih škola regije Toskana.

    Na Susretu su Istarsku županiju predstavljale učenice Katja Kučiš, Lucia Nikolić i Andrea Orlić s profesoricom Eizabetom Pavlović iz Gimnazije Pula te učenice Lea Gudelj, Elena Molac i Adamandia Pashalidi Koželj s pedagogijom Mirelom Rebić iz TSŠ Dante Alighieri. Ovogodišnja tema manifestacije bila je „Pravo na mir za održivi planet“, a brojni sudionici su imali priliku poslušati brojne govornike koji su istaknuli važnost održivosti okoliša, očuvanja prirode te odgovornog upravljanja resursima, posebice hranom. Glavne teme susreta bile su pravo na prehranu i pravo na okoliš za dugotrajni mir u svijetu te hrana i prostor u talijanskom i europskom kontekstu. Učenici su također imali priliku predstaviti svoje plesne točke i likovne radove te su prikazani najbolji video uradci snimljeni u razredima u sklopu natjecanja „Znak za ljudska prava“, među kojima su bili i video uradci dviju pulskih škola.

    Pulske TSŠ Dante Alighieri i Gimnazija pobijedile su na natjecanju „Znak za ljudska prava“, održanom u Istarskoj županiji u sklopu projekta Do the Right(s) Thing! te su nagrađene putovanjem po troje učenika i jedne profesorice u Firencu. Susret ljudskih prava omogućio je učenicama kratku kulturnu razmjenu, s ciljem objedinjavanja znanja o pitanjima mira i održivosti, te poticanja europske mobilnosti, komunikacije i suživota između naroda Europe.

    12.12.2014.