HR | IT | EN

Veleposlanica Kraljevine Nizozemske u posjeti Istri

  • Veleposlanica Kraljevine Nizozemske gđa. Stella Ronner – Grubačić i prvi politički tajnik gosp. Wouter Simonis posjetili su Istarsku županiju 21. ožujka 2012. godine. Tom su se prilikom u Puli susreli sa istarskim županom Ivanom Jakovčićem, pulskom gradonačelnikom Borisom Miletićem te pročelnikom Upravnog odjela za europske integracije Orianom Otočanom.

    Župan Jakovčić napomenuo je kako je fokus bio na činjenicu da Hrvatska postaje članicom EU te mogućnost korištenja pretpristupnih odnosno uskoro strukturnih fondova. Razgovaralo se i o mogućnosti suradnje Istarske županije sa provincijom u Nizozemskoj. Župan je u razgovoru naglasio široku i razgranatu suradnju Istre sa mnogim europskim regijama, napomenuvši kako bi im bilo izuzetno drago da isto pokrenu i sa nizozemskom provincijom.

    Tema razgovora bila je i mogućnost povećanja dolazaka nizozemskih turista u Istru, koji su tradicionalno uglavnom kamperi, stoga je ponuđena mogućnost jačeg predstavljanja Istre u nizozemskim gradovima. Brodogradilište Uljanik je za Istru politički gotova stvar, u smislu da je izuzeta iz „monitoringa“ EU jer ide u privatizaciju i u tom kontekstu je zatražena podrška da se taj posao čim prije i efikasnije odradi.

    Veleposlanica Stella Ronner – Grubačić istaknula je kako su razgovolrom pokrivene mnoge teme počevši od nacionalne razine u kontekstu skorog ulaska RH u Uniju. Naglasak je stavljen na nužne reforme koje se moraju provesti. Akcentirana je i mogućnost realizacije bilateralne suradnje u kontekstu turizma, ali i u području obnovljive energije, te mogućnosti uključenja nizozemskih ulagača.

    21.03.2012.