HR | IT | EN

Za strukturne fondove u ovoj godini spremno devet velikih projekata

U Zagrebu je održana godišnja konferencija Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije koja je obilježena pripremama za korištenje europskih strukturnih i investicijskih fondova za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Ona je ujedno početak javne rasprave o područjima koja će se financirati iz EU fondova u idućoj financijskoj perspektivi. Hrvatska je u pretpristupnom razdoblju imala na raspolaganju oko 150 milijuna eura godišnje, dok će nakon pristupanja taj iznos porasti na oko 1,4 milijardu eura svake godine. Na taj će način upravo sredstava iz EU fondova biti glavni pokretač javnih investicija u nadolazećem razdoblju, čime proces izrade programskih dokumenata za njihovo korištenje dobiva posebno na važnosti.

Do kraja godine očekuje se pokretanje javne nabave za 9 velikih projekata u sektoru željezničkog prometa, vodoopskrbe, pročišćavanja i odvodnje, te istraživanja i razvoja u ukupnoj vrijednosti od gotovo 600 milijuna eura, a do kraja prvog kvartala 2014. očekuje se pokretanje 14 javnih natječaja za dodjelu većeg broja pojedinačnih potpora kroz koje će krajnjim korisnicima biti na raspolaganju 120 milijuna eura.

S obzirom da će se u prvih nekoliko mjeseci po pristupanju Hrvatske Europskoj uniji provoditi reakreditacija naših institucija, što je već neformalno počelo, natječaji za te projekte neće se moći raspisati u prvih dva, tri mjeseca od ulaska Hrvatske u EU, rekao je potpredsjednik Grčić, dodajući da se prvi natječaji očekuju polovicom listopada ove godine.

Prioritet Europske komisije pri ocjeni tih projekata bit će u kolikoj mjeri oni doprinose povećanju hrvatske konkurentnosti na svakom pojedinom području, kazao je Branko Grčić naglašavajući da se konkurentnost ne može graditi samo na kresanju troškova otpuštanjem radnika već upravo ulaganjem u nove tehnologije i razvoj proizvoda čime se povećava produktivnost i dodana vrijednost. U skladu s tematskim ciljevima EU u financijskoj perspektivi 2014. - 2020. istraživanje, razvoj, inovacije i jačanje ljudskih resursa imaju apsolutni prioritet, kazao je Grčić.

Jean-Marie Seyler, direktor u Općoj upravi Europske komisije za regionalnu politiku kazao je da je nasuprot dosadašnjoj praksi da zemlje članice same određuju nacionalne projekte, Europska komisija za iduće financijsko razdoblje donijela 11 tematskih ciljeva, odnosno svojevrsni 'menu' prioritetnih područja za financiranje iz EU fondova, unutar kojih će svaka država moći prijaviti svoje projekte. Pri tome treba voditi računa da se radi o projektima koji imaju jasne i mjerljive, ali dugoročne ciljeve, odnosno one koji odgovaraju na pitanje gdje vidimo Hrvatsku za 10, 15 godina, poručio je Seyler.

10.06.2013.