HR | IT | EN

Zastupnik Talijanskog parlamenta Ettore Rosato u posjetu Bujama

  • Povodom posjeta zastupnika Talijanskog parlamenta Ettorea Rosata Bujama, u Gradskoj vijećnici je u srijedu, 20. veljače, organiziran susret na kojem su sudjelovali gradonačelnik Buja Edi Andreašić, načelnici Grožnjana i Brtonigle, Rino Duniš i Doriano Labinjan, umaški dogradonačelnik Mauro Jurman, županijski pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan te Umberto Ademollo, predsjednik Agencije lokalne demokracije (ALD) Brtonigla, ujedno i organizator ovog susreta.

    Rosato, parlamentarni zastupnik Demokratske stranke iz Trsta, je na sastanku na kojem se govorilo o teritorijalnoj suradnji, naglasio važnost Talijanske nacionalne zajednice u Istri i poštivanja manjinskih prava nakon ulaska Hrvatske u EU. Pročelnik Otočan govorio je o predanosti Istarske županije u razvijanju suradnje s mnogim talijanskim regijama, posebice s regijama Friuli Venezia Giulia i Veneto.

    Domaćin, bujski gradonačelnik Edi Andreašić, rekao je da su Istra, Slovenija i regija Friuli Venezia Giulia jedinstveno područje, posebno kad se govori o pitanjima zaštite okoliša, urbanizma i cesta. O poduzetništvu je govorio umaški dogradonačelnik, te izrazio potrebu za stvaranjem poduzetničke mreže između Trsta i Istre, putem koje će se iskoristiti prednosti trgovine. Duniš je, s druge strane, naglasio potrebu za stvaranjem posebnih kanala za usluge namijenjene istarskim studentima na Sveučilištu u Trstu i spomenuo mogućnost za suradnju na području pedijatrije.

    25.02.2013.