HR | IT | EN

Župan Flego na 12. Skupštini Jadransko jonske euroregije: Regije trebaju biti motor razvoja Europe

  • Istarski župan Valter Flego u Bruxellesu je 2. prosinca sudjelovao na 12. Generalnoj skupštini Jadransko-jonske euroregije, čiji je domaćin bio zastupnik u Europskom parlamentu te izvjestitelj za Jadransko-jonsku strategiju Ivan Jakovčić. Glavna tema Skupštine bila je upravo Strategija EU za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) o kojoj su predstavnici regija članica raspravljali tijekom okruglog stola „Stvaranje Nove Europe putem makroregija“. Glavni ciljevi Strategije su promicanje održivog gospodarskog i socijalnog prosperiteta u regiji kroz rast i stvaranje radnih mjesta te, još važnije, doprinos integraciji EU zemalja Zapadnog Balkana koje su kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje. Također, od samog osnutka ovog udruženja, regije su prepoznale važnost suradnje kako bi zajednički doprinijele ubrzanom ekonomskom razvoju Jadransko-jonske makroregije, koja broji osam zemalja s više od 70 milijuna stanovnika.

    Nakon održane Skupštine istarski župan Valter Flego pozdravio je sve dosadašnje napore regija članica u udruživanju snaga na projektima i politikama od presudne važnosti za ovaj dio Europe, ali i EU u cijelosti.

    „Jedno od načela Europske unije su jake regije i u tom je kontekstu značajna uloga Jadransko-jonske euroregije. Regije trebaju biti motor razvoja Europe. Iz tog razloga, zagovaramo još čvršću transnacionalnu i međuregionalnu suradnju kako bi bili još uspješniji, posebice u realizaciji zajedničkih projekata na područjima prometne infrastrukture, energetike, turizma, gospodarstva i poljoprivrede“, naglasio je župan Flego.

    Jadransko-jonska euroregija (Adriatic Ionian Euroregion - AIE) važno je međunarodno udruženje regija, a osnovana je na inicijativu talijanske regije Molise i Istarske županije 2006. godine. Iduće godine obilježit će se deset godina njezinog osnutka, o čemu je, također, bilo riječ na Skupštini. Župan Flego je tim povodom izjavio kako je riječ o deset godina uspješne međusobne suradnje, što se svakako prigodno proslaviti i u Istri.

    03.12.2015.