HR | IT | EN

Župan Jakovčić u Bologni potpisao Sporazum o suradnji s regijom Emilia Romagnom

 • Župan Istarske županije Ivan Jakovčić i pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan boravili su u petak, 4. studenoga 2011. godine u Bologni, gdje su župan Jakovčić i predsjednik regije Emilia Romagna Vasco Errani potpisali Sporazum o suradnji.

  Sporazumom o suradnji Istarske županije s talijanskom regijom Emilia Romagnom definirani su zajednički strateški ciljevi suradnje, s obzirom na Bolognu kao jedno od najvažnijih europskih sveučilišnih centara. Tom će se suradnjom istaknuti komparativne prednosti dviju regija i poticati zajednički programi na području gospodarstva, kulture, poljoprivrede, turizma i zaštite okoliša.

  Župan Jakovčić i pročelnik Otočan sudjelovali su u radu seminara „Adriatic-Ionian macroregion: A new Framework for Cross Border Co-operation/Jadransko Jonska makroregija: novi okvir za prekogranicnu suradnju“.

  Uz govornike iz Europskog parlamenta, talijanskog Ministarstva vanjskih poslova te talijanske regije Emilia Romagne, medunarodnom skupu obratio se i župan Istarske županije Ivan Jakovčić.

  U svom je govoru župan Jakovčić istaknuo potrebu donošenja Jadransko-Jonske strategije u okvirima europske inicijative o osnivanju Jadransko-Jonske makroregije, koja bi obuhvatila 8 zemalja na obalama dva mora. Jadransko-Jonska makroregija predstavljena je kao novi instrument suradnje i održivog razvoja na zajedničkim strateškim interesima.

  Tijekom dana župan Jakovčić i pročelnik Otočan susreli su se i s gospodinom. Massimom Toschijem , savjetnikom predsjednika talijanske regije Toscane.

  09.11.2011.