HR | IT | EN

Institut regija Europe (Institute of the Regions of Europe - IRE)

  • Institut regija Europe (IRE) je platforma za općine, regije i poduzetnike iz cijele Europe, čiji je cilj naglasiti rastuću važnost regija i općina u europskoj politici i gospodarskom razvoju. Sjedište IRE-a je u Salzburgu (Austrija), a osnovan je 10. prosinca 2004. godine. Istarska županija jedna je od regija suosnivača.

    Putem svojih aktivnosti i inicijativa IRE podržava decentralizaciju i regionalizaciju te osigurava ekspertizu za jačanje odgovarajućih procesa. Uz promicanje i proučavanje regionalizma, cilj IRE-a je umrežavanje različitih regija, gradova, znanstvenih i ekonomskih institucija iz čitave Europe. U ovoj nepristranoj mreži neprofitnog karaktera sudjeluje više od 125 regija, gradova i općina iz 20 europskih zemalja. 

    Istarska županija aktivno sudjeluje u godišnjim konferencijama, brojnim seminarima i radnim sastancima IRE-a. U suradnji s IRE-om Županija je 17. travnja 2009. u Puli organizirala manifestaciju Cafe D’ Europe Regional, koja je okupila predstavnike Istarske županije, Autonomne pokrajine Vojvodine, IRE-a, te brojne studente i znatiželjnike koji su u opuštenoj atmosferi raspravljali o Europi i europskim vrijednostima.

    IRE posebnu pozornost posvećuje mladim ljudima, te studentima iz čitave Europe pruža mogućnost stažiranja u sjedištu ureda u Salzburgu, u trajanju od mjesec dana. U IRE-ovom programu usavršavanja dosad su sudjelovala tri studenta iz Istarske županije.

    Više informacija: http://www.institut-ire.eu/de/