HR | IT | EN

Jadransko jonska euroregija

 • SJEDIŠTE PULA
  Flanatička 29,  HR 52100 Pula, Hrvatska

  PREDSJEDNIŠTVO: Dubrovačko-neretvanska županija

  Predsjednik:
  Nikola Dobroslavić

  Jadransko jonska euroregija (Adriatic Ionian Euroregion – AIE) važno je međunarodno udruženje regija u kojem sudjeluje Istarska županija. Kongres regionalnih i lokalnih vlasti Vijeća Europe, talijanska regija Molise i Istarska županija pokrenuli su proces osnivanja Jadransko jonske euroregije 30. lipnja 2006. godine, uz nazočnost tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića i predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Sulejmana Tihića te predstavnika vlada Italije, Albanije, Rumunjske, Hrvatske, predstavnika Vijeća Europe i Odbora regija Europske unije. Predsjednik je postao istarski župan Ivan Jakovčić koji je tu dužnost obnašao do 2011. godine. Istarska županija u tom je periodu koordinirala rad Jadransko jonske euroregije.

  Jadransko jonska euroregija predstavlja novi model suradnje na Jadranu. Kao svojevrsna udruga 27 regionalnih i lokalnih vlasti s područja Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Grčke te nacionalnih i međunarodnih institucija predstavlja institucionalni okvir za identifikaciju i rješavanje najvažnijih zajedničkih pitanja. Riječ je o modelu suradnje koji objedinjuje transnacionalnu, transgraničnu i međuregionalnu suradnju u skladu sa suvremenim standardima i brojnim primjerima širom Europe.

  Pitanja kojima se Jadransko jonska euroregija bavi su:

  • stvaranje područja mira, stabilnosti i suradnje,
  • zaštita kulturne baštine,
  • zaštita okoliša,
  • održivi gospodarski razvoj, posebno na području turizma, ribarstva i poljoprivrede,
  • rješavanje prometnih i infrastrukturnih pitanja,
  • potpora ulasku svih jadranskih država u EU.

  Na skupštini Jadransko jonske euroregije održanoj 22. listopada 2009. u Splitu, pokrenuta je inicijativa za donošenje Europske strategije za Jadran, kao svojevrsne prethodnice aktualnog procesa stvaranja EU Strategije za Jadransko-jonsku regiju koja bi trebala biti donesena po uzoru na već usvojene strategije: Strategiju EU za regiju Baltičkog mora i Strategiju EU za dunavsku regiju, a koja bi trebala predstavljati integriranu razvojnu strategiju koja uključuje sudjelovanje lokalne, regionalne, državne i europske razine vlasti, kao preduvjet za, između ostalog, efikasnije korištenje europskih fondova.

  Nakon odobrenja od strane Europske komisije, EU Strategija za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) službeno je pokrenuta 18. studenoga 2014. na inauguracijskog konferenciji održanoj Bruxellesu. Glavni ciljevi EUSAIR-a su promicanje održivog gospodarskog i socijalnog prosperiteta u regiji kroz rast i stvaranje radnih mjesta te, još važnije, doprinos integraciji EU zemalja Zapadnog Balkana koje su kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje.

  Više informacija:
  Jadransko jonska euroregija - http://www.adriaticionianeuroregion.eu/

  EU Strategija za Jadransko-jonsku regiju - http://www.adriatic-ionian.eu/