HR | IT | EN

Savez Alpe-Jadran (Alps-Adriatic Alliance)

 • Savez Alpe-Jadran osnovan je krajem 2013. godine u Klagenfurtu (Austrija) kao nasljednik Radne zajednice Alpe-Jadran. Članovi su pokrajine Koruška, Štajerska i Gradišće iz Austrije, Istarska, Karlovačka, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Varaždinska te Virovitičko-podravska županija iz Hrvatske, Zajednica Općina Slovenije i mađarska županija Vas. Istarska županija jedna je od osnivačica Saveza Alpe-Jadran.

  Savez Alpe-Jadran je mreža za poticanje međuregionalne suradnje na području Alpe-Jadrana. Sjedište mreže je u Klagenfurtu pri Uredu Koruške pokrajinske vlade. Mreža svim zainteresiranim dionicima stoji na raspolaganju za olakšanje suradnje u okviru projekata i iskorištavanje odgovarajućih EU programa, ali i za suradnju na već dokazanima people-to-people projektima, sufinanciranima iz zajedničkoga proračuna.

  Savez ima tematske koordinacijske točke (thematic coordination point - TCP) koje pokrivaju 11 područja. Za svaku kooperacijsku temu jedna od članica preuzima vođenje, te ona predstavlja tematsku koordinacijsku točku. Taj „TCP“ je kontaktni partner za sve članice koje su zainteresirane za tu temu i naravno kontaktna osoba za sve zainteresirane za projekt. TCP može informirati o otvaranju poziva za projekte unutar programa, može organizirati ili pokrenuti priredbe i sajmove na temu projekta ili razviti vlastite projekte. TCP mora biti dobro povezan s važnim dionicima na tematskom području koje zastupa.

  Drugi stup suradnje vlastiti je zajednički proračun, s kojim raspolaže Savez Alpe-Jadran, i iz kojeg se podupire kandidiranje projekata za EU programe i za to potrebni pripremni radovi, a osim toga financiraju se i pokroviteljstva na zajedničkim projektima. Projekti koji se prijavljuju za financiranje mogu pokrivati bilo koju od 11 kooperacijskih tema odnosno područja. Područja su: poljoprivreda i zavičajna baština; kultura; prevencija katastrofa; gospodarstvo; energija i okoliš; jednake mogućnosti; Europa; zdravstvena zaštita; visoko obrazovanje; inkluzija; mobilnost; sport i turizam.

  Glavna tijela Saveza Alpe-Jadran su Vijeće, Upravni odbor, Glavno tajništvo, Kontaktne točke i Tematske koordinacijske točke.

  Više informacija: http://www.alps-adriatic-alliance.org/