HR | IT | EN

Skupština europskih regija (Assembly of European Regions - AER)

  • Skupština europskih regija (AER) osnovana je 1985. godine sa sjedištem u Strasbourgu. Radi se o najvećoj nezavisnoj mreži koja okuplja više od 200 regija iz 35 europskih država i 15 međuregionalnih organizacija. Osim što je forum za međuregionalnu suradnju, AER predstavlja interese regija u Kongresu regionalnih i lokalnih vlasti Vijeća Europe te Odboru regija Europske unije. Prioritetni ciljevi su ubrzavanje procesa regionalizacije u Europi te promicanje i razvoj mreže međuregionalne suradnje između regija Europe kroz razmjenu iskustava.

    Istarska županija je u rad Skupštine europskih regija uključena od 1994. godine, postavši članom iste presedanom, kao prva regija članica iz zemlje koja u to vrijeme nije bila članicom Vijeća Europe. Odluka o primanju ratificirana je 1. prosinca 1994. na sjednici Generalne Skupštine AER-a u Strasbourgu. Dugogodišnje iskustvo na predmetnom planu međunarodne suradnje Istarska županija danas potvrđuje sudjelovanjem svojih predstavnika u radu Političkog biroa AER-a, kao i u trima posebno formiranim odborima – Gospodarski i regionalni razvoj, Socijalne politike i javno zdravstvo te Kultura, obrazovanje, mladi i međunarodna suradnja. U četiri je navrata za potpredsjednika Skupštine europskih regija izabran Ivan Jakovčić, bivši župan Istarske županije.

    Suradnja Istarske županije sa Skupštinom europskih regija obuhvaća i sudjelovanje na programu EURODYSSEE, međuregionalnom programu razmjene mladih između regija članica Skupštine Europskih regija, koji mladima u dobi od 18 do 30 omogućava stjecanje profesionalnog iskustva i usavršavanje stranog jezika u trajanju od tri do sedam mjeseci u nekoj od četrdesetak europskih regija. Istarska županija u programu aktivno sudjeluje od 1996. godine.

    Više informacija: http://www.aer.eu/