Accessibility icon

Investicijska inicijativa kao odgovoru na COVID19

1. travnja 2020.

Europska komisija pokrenula je Investicijsku inicijativu kao odgovoru na COVID19 čiji je cilj pomoći i očuvati ekonomije, kompanije i radna mjesta u članicama Unije, mobilizirajući sredstva europskih strukturnih i investicijskih fondova koja su već na raspolaganju državama članicama kako bi se ublažile negativne posljedice pandemije koronavirusa.  U okviru kohezijske politike 37 milijardi eura biti će usmjereno na jačanje zdravstvenih sustava, podršku malim i srednjim poduzećima, kratkoročnim shemama zapošljavanja i drugim uslugama u zajednici, dok će sredstva iz Fonda solidarnosti EU-a biti raspoređena za podršku najugroženijim zemljama. Radi se o neutrošenim sredstvima.

Od 1. veljače 2020. u okviru izdataka biti će pokriveni troškovi nastali u naporima za spašavanje života i zaštitu građana. Od ukupnog iznosa, 8 milijardi eura alocirati će se iz neiskorištenih sredstava predfinanciranja za 2019. godinu. Na taj se način državama članicama omogućuje trošenje tih sredstava kako bi se ublaži utjecaj pandemije umjesto njihovog povrata u proračun EU-a. Dodatnih 29 milijardi eura biti će ranije isplaćeno u okviru alokacija.

Pored toga, Komisija predlaže da se državama članicama za troškove povezane s koronavirusom omogući korištenje 28 milijardi eura
namijenjenih za strukturna ulaganja u vremenskom periodu 2014-2020, a koja do sada nisu utrošena.

Države članice će također imati veću fleksibilnost za prenošenje sredstava između programa u okviru kohezijske politike kako bi preusmjerili resurse tamo gdje im je najpotrebnije.

Najnovije