Accessibility icon

EU program Digitalna Europa vrijedan 8,2 milijarde eura

1. rujna 2020.

Europska komisija predstavila je u prvoj polovici 2020. godine digitalnu strategiju kojom bi Europa postala globalni čimbenik u digitalnom području. Kao dio sljedećeg dugoročnog proračuna EU od 2021. do 2027. godine Komisija je predložila program Digitalna Europa, usmjeren na izgradnju strateških digitalnih kapaciteta EU-a i olakšavanje široke primjene digitalnih tehnologija

S planiranim ukupnim proračunom od 8,2 milijarde eura program će oblikovati i podržati digitalnu transformaciju europskog društva i gospodarstva. Riječ je o jednom od najvažnijih novih programa Europske unije, čiji je cilj jačanje tehnološke neovisnosti EU-a i konkurentnosti Europe u svjetskoj digitalnoj ekonomiji.
U sklopu Digitalne Europe poticat će se digitalizacija obrazovanja, posebno visokog obrazovanja, gdje će se financirati čak i cijeli diplomski studiji na određene teme poput, primjerice, umjetne inteligencije, računarstva visokih performansi i podatkovnih znanosti.

Prema postojećem prijedlogu program obuhvaća ulaganja u pet ključnih digitalnih sektora – superračunala 2,4 milijarde eura, umjetnu inteligenciju 2,2 milijarde eura, kibersigurnost 1,8 milijardi, napredne digitalne vještine 600 milijuna eura te digitalnu transformaciju gospodarstva i društva 1,2 milijarde eura.
Digitalna Europa dopunit će druge programe EU-a, kao što je primjerice najveći europski program za istraživanje i inovacije Obzor Europa.

Više informacija na: Digitalna Europa

 

Najnovije