Accessibility icon

Globalnog donatorskom konferencijom prikupljeno 7,4 miljardi eura

6. svibnja 2020.

Europska komisija je tijekom donatorske konferencije održane 4. svibnja prikupila donacija u iznosu od 7,4 miljardi eura.

Cilj prikupljanja donacija je osiguravanje financijskih sredstava kojim bi se omogućio zajednički razvoj i univerzalna primjena dijagnostike, načina liječenja i cjepiva protiv koronavirusa.

Donatorsku konferenciju zajednički su sazvale Europska unija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Kraljevina Saudijska Arabija, Norveška, Španjolska i Ujedinjena Kraljevina kao odgovor na poziv Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za pravednim pristupom ključnim zdravstvenim tehnologijama na svjetskoj razini.

Donatori se pozivaju na nastavak sudjelovanja u globalnom odgovoru na koronavirus, pri čemu mogu odabrati za koji prioritet žele donirati – testiranje, liječenje ili prevenciju.

Komisija će uskoro objaviti raspodjelu iznosa koji je prikupljen 4. svibnja i koliko će sredstava biti namijenjeno cjepivima, terapeuticima, dijagnostici i jačanju zdravstvenih sustava u vezi s bolešću COVID-19.

Najnovije