Accessibility icon

Istarskoj županiji i partnerima preko 2 milijuna eura za projekte iz programa “Energija i klimatske promjene”

11. srpnja 2022.

U Kaštelu Morosini-Grimani danas je održano uručivanje 3,2 milijuna eura vrijednih ugovora za četiri projekta koji su kandidirani na Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa „Energija i klimatske promjene“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a sufinanciraju se iz Norveškog financijskog mehanizma i Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora. Cilj poziva je bio pružiti potporu pilot projektima i pred-investicijskim studijama za ugradnju sustava grijanja i hlađenja pomoću toplinskih pumpi putem energije mora.

Dva projekta se odnose na Istarsku županiju i županijsku Specijalnu bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno, a ugovore je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak uručila zamjenici župana Jessici Acquavita i ravnatelju Bolnice Marinku Rade. Svečanosti je prisustvovao i direktor Istarske regionalne energetske agencije (IRENA) Valter Poropat.

Zamjenica župana izrazila je veliko zadovoljstvo što su značajna sredstva iz ovog Javnog poziva stigla u Istarsku županiju, te je uputila zahvalu IRENA-i na odrađenom poslu oko pripreme projekata, koji su inovativni i usmjereni ka postizanju energetske učinkovitosti.

Projektom Istarske županije „Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju“ financirat će se tako realizacija 4 integrirana mrežna fotonaponska sustava, ukupne nominalne snage 200 kW, na zgradama škola čiji je osnivač Istarska županija. U projekt je uključeno ukupno 11 partnera, a s područja Istre, uz Istarsku županiju i IRENA-u sudjeluju Grad Poreč i Grad Pula. Grad Poreč uključuje se instalacijom 1 fotonaponske elektrane nominalne snage 60 kW, dok će Grad Pula kroz projekt realizirati 2 fotonaponske elektrane ukupne instalirane snage 80 kW.

Partneri u projektu s Istarskom županijom na čelu, djeluju sa zajedničkim ciljem da koordiniranim aktivnostima na svojem teritoriju povećaju proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Projektom se planira realizacija investicija u 22 integrirane fotonaponske elektrane, kojima će se odaslati snažna poruka o važnosti ulaganja u obnovljive izvore energije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.372.762,73 EUR, od čega je 84,87 % iznosa, odnosno 1.165.073,99 EUR donatorskih sredstava, a 15.13 % iznosa, odnosno 207.688,74 EUR nacionalno sufinanciranje. Budžet Istarske županije iznosi 275.815,72 EUR, a IRENA-e 19.302,19 EUR.

Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno je, pak, prijavila projekt „Sea for Heritage Energy transition“, ukupne vrijednosti 957.759,38 EUR. Budući da bolnička zgrada za grijanje prostora još uvijek koristi lož ulje, a kotlovi su smješteni u dislociranoj strojarnici, mogućnost zamjene energenata koji se trenutno koriste za grijanje i hlađenje u Bolnici, pomoću toplinskih pumpi putem energije iz mora, znatno će pridonijeti i smanjenju potrošnje energije, te posljedično i nižim troškovima energije.

„Projekt je rezultat planiranja, strategije, partnerstva s IRENA-om i Ministarstvom reg. razvoja i fondova EU, te odgovornosti prema pacijentima“, naglasio je ravnatelj Rade.

Ministrica Tramišak je čestitala svim dobitnicima sredstava na tome što su prepoznali važnost korištenja obnovljivih izvora energije.

„Ovo što ćete realizirati u sklopu vaših projekata sigurno će biti i pokazni primjeri u vašem okruženju kako postići energetsku neovisnost i učinkovitost. U narednom desetljeću još ćemo više morati biti usmjereni upravo na pitanje korištenja obnovljivih izvora energije. RH ima sve predispozicije da bude predvodnica na razini EU, ne samo u vidu korištenja solarne energije, već i energije iz mora, potencijal koji Hrvatska do sada nije koristila, kao i geotermalne energije“, rekla je ministrica.

Ugovor je uručen i općini Medulin za projekt povećanja kapaciteta za proizvodnju solarne energije na javnim objektima, u vrijednosti od  408.109 eura. Od toga je 85 posto iznosa, odnosno 346.893 eura donatorskih sredstava, a 15 posto iznosa odnosno  61.216 eura nacionalno sufinanciranje. Ugovor je također dobio “Viktor Lenac d.d.” za projekt “Sustav dizalice topline s morskom vodom”. Ukupna vrijednost projekta je 480.312 eura od čega je 48,42 posto ili 232. 583 eura donatorskih sredstava, a 51,58 posto iznosa, odnosno 247,729.02  eura sufinanciranje nositelja projekta.

Najnovije