Accessibility icon

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u posjetu Istarskoj županiji

22. ožujka 2021.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s glavnom tajnicom Renatom Lozom i posebnim savjetnikom Mariom Bratulićem u petak, 19. ožujka 2021., posjetila Istarsku županiju, pri čemu je uz zamjenicu župana Sandru Ćakić Kuhar i gradonačelnika Grada Buzeta Siniše Žulića otvorila novi dio Dječjeg vrtića „Grdelin“ u Buzetu te posjetila Institut za poljoprivredu i turizam Poreč.

Zahvaljujući odobrenoj potpori od gotovo 6 milijuna kuna, financiranom u okviru Mjere 7 Programa ruralnog razvoja, rekonstruiran je i opremljen Dječji vrtić „ Grdelin“ u Buzetu, čime je otvoreno 8 novih radnih mjesta i povećan kapacitet za smještaj 64 djece, čime je sada ukupni kapacitet vrtića nakon dogradnje 250 djece.

„U Istarskoj županiji ugovorili smo 14 ovakvih projekata potpore dječjim vrtićima u vrijednosti od 81 milijun kuna, a na razini cijele Hrvatske ugovoreno je 198 ulaganja u dječje vrtiće, ukupne vrijednosti odobrene potpore veće od milijardu kuna. Iako se možda na prvi pogled čini kako ovakvi projekti nemaju mnogo dodirnih točaka s poljoprivredom, upravo su oni indikator razvoja i opstanka lokalnih zajednica i jačanja kvalitete života u ruralnim područjima“, izjavila je ministrica Vučković.

Također, ministrica Vučković je održala radni sastanak na Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč na temu proširenja suradnje, s naglaskom na mogućnostima poticanja sjemenarske proizvodnje povrća i povećanju kolekcijskih nasada voća na zemljištu u vlasništvu Instituta. Institut raspolaže sa šest laboratorija, putem kojih ulaže značajne napore u razvoj vinarstva, maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja, povrćarstva i sjemenarstva te doprinosi očuvanju biljnih genetskih izvora.

Za rad te razvoj Instituta izuzetno su važna sredstva odobrena iz podmjere 10.2. Potpora za očuvanje, održivo korištenje i razvoj genetskih izvora u poljoprivredi Programa ruralnog razvoja, u vrijednosti većoj od 3 milijuna kuna. Predstavili smo ministrici znanstveno-istraživački i stručni rad Instituta te mogućnosti snažnijeg uključivanja akreditiranih i ovlaštenih laboratorija i panela/povjerenstva za senzorsku analizu Instituta u službene poslove. Dotaknuli smo se i ostalih potencijalnih oblika suradnje, ne sumnjamo da će biti konstruktivna i produktivna te ćemo sa zadovoljstvom nastaviti doprinositi razvoju hrvatske poljoprivrede“, istaknuo je ravnatelj Instituta Dean Ban.

Više informacija potražite na internetskoj stranici Ministarstva poljoprivrede.

Najnovije