Accessibility icon

Na Dan Europe svečano otvaranje prijava događaja za Dane Erasmusa

11. svibnja 2020.

Erasmus+, najveći program Europske unije namijenjen obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu, jedno je od najvažnijih dostignuća i doprinosa Europske unije svojim građanima, ali i obrazovanju uopće. O njegovoj važnosti govori i to što se već četvrtu godinu u cijeloj Europi, ali i izvan nje, obilježavaju Dani Erasmusa (Erasmus Days). Riječ je o  prigodnoj godišnjoj proslavi programa Erasmus+ koja će se ove godine održati od 15. do 17. listopada.

I ove će godine na događajima u povodu Dana Erasmusa međunarodni dionici iz područja odgoja i općeg obrazovanja, visokog obrazovanja, obrazovanja odraslih, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, mladih i sporta informirati korisnike, sudionike, ustanove, organizacije, udruge, mreže i inicijative, ali i širu javnost o rezultatima mnogobrojnih projekata primjera dobre prakse, o mogućnostima za uključivanje te ih nadahnuti za sudjelovanje u programu Erasmus+.

Prijave za organizaciju prigodnih aktivnosti i događanja povodom Dana Erasmusa 2020. svečano su se otvorile upravo na Dan Europe, 9. svibnja.

Dani Erasmusa prvi su put održani 2017. godine na inicijativu francuske nacionalne agencije za program Erasmus+. Prošle je godine manifestacija trajala tri dana i okupila sudionike na čak 3995 događaja u 53 zemlje. U Hrvatskoj je 2019. organizirano više od 50 događanja diljem zemlje, a za koordinaciju manifestacije zadužena je Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU).

Za ovogodišnje Dane Erasmusa predložene su teme koje odražavaju novonastalu situaciju s pandemijom, kao i mogućnost da se sama manifestacija održi nešto drukčijem obliku nego prethodnih godina s obzirom na moguće mjere fizičkog distanciranja i u bližoj budućnosti – učenje na daljinu, ekologija, zdravlje i solidarnost. Izbor navedenih tema nije preduvjet za sudjelovanje, a mogu se uključiti svi oni koji žele promovirati program.

AMPEU poziva sve organizacije, ustanove, udruge, mreže i inicijative, bivše i sadašnje korisnike koji žele sudjelovati u obilježavanju Dana Erasmusa da osmisle, organiziraju i prijave događaj koji na što jasniji način prikazuje sav pozitivan utjecaj, posebnosti, koristi i prednosti Erasmusa.

Planirani događaji u povodu Dana Erasmusa prijavljuju se na službenoj stranici manifestacije. Više o hrvatskom dijelu programa te dodatne informacije o postupku prijave, preporuke za komunikacijsku strategiju događaja i hrvatske verzije vizuala možete pronaći na mrežnim stranicama agencije.

Najnovije