Accessibility icon

Na konferenciji posvećenoj urbanom razvoju dodijeljene odluke gradovima koji će provoditi ITU mehanizam

17. svibnja 2023.

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u Zagrebu je održana konferencija pod nazivom „ITU urbana agenda za RH do 2030.“ Konferencija je okupila predstavnike lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj te stručnjake i znanstvenike iz područja urbanog razvoja, a ministar je predstavnicima 22 hrvatska grada dodijelio odluke o provođenju ITU mehanizma. Radi se o financijskom mehanizmu posebno osmišljenom za gradove koji pomoću njega provode integrirana ulaganja unaprijed definirana kao investicije od strateškog značaja za cijelo urbano područje.

U novome programskom razdoblju Hrvatska ima na raspolaganju čak 13% sredstava kohezijske politike upravo za ulaganja u urbani razvoj, odnosno 680 milijuna eura za 22 ITU grada. Spektar ulaganja odnosi se na brownfield ulaganja, investicije u kulturnu baštinu, energetsku učinkovitost, urbanu mobilnost, održiv turizam, poduzetništvo, zelenu i višenamjensku infrastrukturu.

U Istarskoj županiji, integrirana teritorijalna ulaganja predviđena su za urbana područja Pule (veće urbano područje) i Pazina (manje urbano područje – sjedište županije).

Zaključak konferencije je da su gradovi osigurač društvenog i gospodarskog rasta i razvoja, a njihova snaga leži upravo na potencijalu lokalnog stanovništva koje se aktivno uključuje u dijalog i rješavanje problema. Zato će i buduće razdoblje sve više naglašavati važnost sudjelovanja građana u definiranju prioriteta i kreiranju urbanog upravljanja, uz jak naglasak na integriranje svih aktivnosti potrebnih za zelenu tranziciju Europe.

 

Najnovije