Accessibility icon

Najbolji županijski EU projekt 2022. – projekt COASTENERGY među pobjednicima

25. listopada 2022.

U organizaciji Hanza Medije, portala Župan.hr, Hrvatske zajednice županija i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, treću godinu zaredom održan je veliki Izbor za najbolji županijski EU projekt. Ove godine za titulu najboljeg projekta natjecalo se čak 37 projekata, i to u pet kategorija: Doprinos znanosti i inovacijama, Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, Doprinos prekograničnoj suradnji, Doprinos poduzetništvu, te zasebnoj kategoriji – izboru građana.

Na svečanom proglašenju pobjednika Izbora za najbolji EU projekt koji je u utorak, 25. listopada održan u Zagrebu, projekt COASTENERGY – Blue energy in ports and coastal urban areas (Plava energija u lukama i obalnim urbanim područjima) proglašen je najboljim u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama.

Projekt se bavio analizom, procjenom i promocijom energetskog potencijala i infrastrukture u lukama i obalnim urbanim područjima na Mediteranu kako bi se poduzećima, organizacijama i ostalim zainteresiranim stranama olakšao razvoj inovacija te poslovnih ulaganja, primarno fokusiranih na termalnu energiju i energiju morskih valova. Kroz projekt je osnovano 9 obalnih energetskih čvorišta s najvećim potencijalom ulaganja, koja su aktivno uključila 40 talijanskih i hrvatskih poduzeća, a oformljen je i talijansko-hrvatski obalni energetski klaster.

Nositelj projekta bila je IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija d.o.o., a ukupna vrijednost projekta 13.770.580 kuna. Projekt se je provodio od siječnja 2019. godine do kraja 2021. godine u okviru Programa INTERREG V-A Italija Hrvatska, te imao za cilj poboljšati okvirne uvjete za inovacije u relevantnim sektorima plavog gospodarstva u prekograničnom području Italija – Hrvatska. Projekt je kandidiran od strane Regionalnog koordinatora Istarske županije za europske programe i fondove.

 

Najnovije